Angliavandeniai

http://healthyceleb.com/carbohydrates-addicts-diet-acquire-good-health/14748

Angliavandeniai yra didelė ir plati organinių medžiagų grupė, kuriai priklauso cukrūs ir krakmolas. Gyvosiose sistemose angliavandeniai atlieka daugybę svarbių funkcijų. Pavyzdžiui, cukrus deoksiribozė yra deksiribonukleorūgšties (DNR) statybinis blokas. Iš kitų cukrų (pvz.: celiuliozės) yra sudarytos ląstelių sienelės. Paprastieji angliavandeniai (pvz.: gliukozė) yra panaudojami kitų medžiagų (aminorūgščių, riebalų) sintezei, kurios yra panaudojamos ląstelių membranų ir kitų ląstelės dalių palaikymui. Kompleksiniai angliavandeniai (pvz.: krakmolas) tarnauja ląstelėms kaip maisto saugyklos. Tačiau pagrindinė angliavandenių funkcija - greitas ir lengvai pasisavinamas energijos šaltinis.

Angliavandeniai yra sudaryti iš anglies, vandenilio ir deguonies atomų. Anglies ir vandenilio atomų santykis paprastuose angliavandeniuose yra 2:1 – ribozė (C5H10O5), gliukozė (C6H12O6). Nors ir yra keletas išimčių, tačiau bendroji angliavandenių formulė yra (CH2O)n, kur n parodo, iš kelių CH2O vienetų molekulė yra sudaryta. Angliavandeniai pagal dydį skirstomi į 3 grupes: monosacharidai, disacharidai ir polisacharidai.

http://2012books.lardbucket.org/books/an-introduction-to-nutrition/s08-01-a-closer-look-at-carbohydrates.html

Monosacharidai. Pačios paprasčiausios angliavandenių molekulės, sudarytos iš 3-7 anglies atomų. Monosacharido pavadinimas priklauso nuo to, kiek anglies atomų yra joje: jei 3, tai bus triozė, jei 4 – tetrozė, jei 5 – pentozė, jei 6 – heksozė, jei 7 – heptozė. Pentozės ir heksozės yra labai svarbios gyviesiems organizmams. Jau minėta deoksiribozė yra pentozė, randama DNR sudėtyje. Gliukozė, dažnai sutinkama heksozė, yra pagrindinė ląstelių energiją tiekianti molekulė.

http://chemistry.stackexchange.com/questions/10037/what-is-the-convention-of-numbering-carbon-atoms-in-organic-molecules

Disacharidai. Iš dviejų monosacharidų sudarytos molekulės, kurios susijungia dehidratacijos reakcijos metu (susijungus 2 molekulėms išskiriamas vanduo). Pavyzdžiui, kartu susijungę monosacharidai gliukozė ir fruktozė sudaro disacharidą sacharozę – tą patį cukrų, kurį naudojame arbatai ar kavai pasaldinti. Gliukozės ir galaktozės monosacharidai susijungs į disacharidą laktozę (pieno cukrus).

http://www.sarahkayhoffman.com/2013/02/27/what-are-disaccharides/

Disacharidai vandenyje suskaidomi į mažesnes molekules: tai atvirkštinė dehidratacijai reakcija – hidrolizė. Sacharozės molekulė gali būti hidrolizuota (suskaidyta) į gliukozės ir fruktozės molekules reaguojant su H+ ir OH- jonais vandenyje.

http://aecbio11.wikia.com/wiki/File:Hydrolysis.sucrose.jpg

Polisacharidai. Dešimtys ar šimtai dehidratacijos reakcijų sujungtų monosacharidų. Polisacharidų molekulės dažnai būna šakotos, t.y., pagrindinė anglies grandinė gali turėti įvairaus ilgio atšakų. Polisacharidai klasifikuojami kaip makromolekulės. Kaip ir disacharidai, polisacharidai gali būti suskaidomi hidrolizės būdu. Kitaip nei monosacharidai ir disacharidai, polisacharidai nėra saldaus skonio ir dažniausiai netirpsta vandenyje.

https://en.wikibooks.org/wiki/Structural_Biochemistry/Carbohydrates/Polysaccharides

Vienas iš svarbiausių polisacharidų yra glikogenas, kuris sudarytas iš gliukozės subvienetų. Kaip gliukozės sandėliavimo priemonę glikogeną sintetina gyvūnai ir kai kurios bakterijos.

http://www.keyword-suggestions.com/Z2x5Y29nZW4gc3RydWN0dXJlIGFzIGJpb2xvZ3k/

Kitas svarbus polisacharidas – celiuliozė – pagrindinis augalų ir daugumos dumblių ląstelių sienelių komponentas. Nors celiuliozė yra labiausiai paplitęs polisacharidas Žemėje, tik nedaugelis organizmų geba jį suskaidyti, nes savo virškinamuosiuose traktuose turi tam tinkamų fermentų (žmogus neturi).

http://bio1151.nicerweb.com/Locked/media/ch05/cellulose.html

Chitinas yra grybų ląstelių sienelių polisacharidas. Iš jo taip pat sudaryti omarų, krabų ir vabzdžių egzoskeletai (egzo – išorinis).

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/sm/c4sm00301b#!divAbstract

Krakmolas yra gliukozės polimeras, kurį gamina augalai (glikogeno atitikmuo).


Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 37,38

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą