http://www.buzzle.com/articles/organic-compounds-examples.html
Šį kartą gal kiek daugiau chemijos, nei biologijos, bet be šios informacijos būtų gan sunku suprasti, iš ko organinės molekulės yra sudarytos.
Neorganinės molekulės (neskaitant vandens) sudaro vos 1-1,5% gyvųjų ląstelių. Šios paprastos,
dažniausiai iš vos kelių atomų sudarytos molekulės, nėra pajėgios užtikrinti
sudėtingų ląstelės biologinių funkcijų (pvz.: energijos aprūpinimo). Tuo tarpu organinės molekulės, sudarytos iš įvairiais
būdais sujungtų anglies ir kitų atomų, yra pakankamai didelės, kad galėtų
įvykdyti šias funkcijas.
Anglies atomas turi 4 laisvus elektronus, vadinasi gali
sudaryti 4 kovalentinius ryšius (cheminis
ryšys, atsirandantis susidarant bendroms elektronų poroms) su kitais atomais.
Anglies atomai gali jungtis į tiesias ar šakotas grandines, ar netgi žiedus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Valence_electron
Be anglies (C), kiti dažniausiai sutinkami elementai
organinėse molekulėse yra vandenilis (H), azotas (N), deguonis (O), fosforas
(P) ir siera (S) – vadinamasis CHNOPS.
Yra randama ir kitų elementų, tačiau labai nedaugelyje organinių molekulių
sudėtyje.
https://en.wikipedia.org/wiki/CHON
Anglies atomų grandinė organinėje molekulėje vadinama anglies atomų karkasu. Dauguma šių
anglies atomų bus susijungusių su vandeniliu, nes tam reikia panaudoti tik
vieną kovalentinę jungtį (vandenilis turi vos 1 elektroną). Kitų elementų
susijungimas su anglimi ir vandeniliu formuoja funkcines grupes, tam tikros atomų grupės, kurios dalyvauja
įvairiose cheminėse reakcijose ir apsprendžia molekulės chemines ir fizines
savybes.
https://socratic.org/questions/what-functional-groups-are-there-in-aspartame
Skirtingos funkcinės grupės apsprendžia skirtingą organinės
molekulės savybę. Pavyzdžiui alkoholių hidroksilo grupė (-OH) yra hidrofilinė („mylinti vandenį“) ir
pritraukia vandens molekules prie jų. Tai padeda suskaldyti organines
molekules, turinčias hidroksilo grupių. Karboksilinė grupė (-COOH) yra
vandenilio jonų šaltinis, todėl organinės molekulės, turinčios šių grupių
pasižymi rūgštinėmis savybėmis. Amino grupės (-NH2) veikia atvirkščiai, kaip
vandenilio jonų akceptoriais, todėl molekulės, turinčios amino grupę, pasižymi
bazinėmis savybėmis. Merkapto grupė (-SH) padeda palaikyti sudėtingas baltymų
struktūras.
Dauguma gyvuosiuose organizmuose randamų organinių molekulių
yra gana sudėtingos struktūros: didelis skaičius anglies atomų susijungia
tarpusavyje, sudarydami anglies karkasą, prie kurio jungiasi įvairios funkcinės
grupės. Organinėms molekulėms svarbu, kad anglis būtų susijungusi visomis 4
jungtimis su kitais atomais ir kad kiekvienas iš besijungiančių atomų taip pat
turėtų užpildytus ryšius. Dėl to šios molekulės ir yra chemiškai stabilios
(turinčios laisvų elektronų molekulės ar dalelės yra aktyvios ir linkusios kaip
įmanoma greičiau susijungti su kitomis molekulėmis ar dalelėmis).
http://bio1151.nicerweb.com/Locked/media/ch04/carbon_chains.html
Mėlynai pažymėtas anglies karkasas
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amphotericin_B_structure.svg
Anglies karkasą priimtą žymėti ir neišrašant kiekvieno anglies, kartais net ir vandenilio atomų (žinant kad vandenilis su anglimi gali sudaryti tik 1 jungtį, lengva pasiskaičiuoti, kiek prie konkretaus anglies atomo yra vandenilio)
Nedidelės organinės molekulės gali sudaryti labai dideles
molekules, vadinamas makromolekulėmis.
Dažniausiai makromolekulės yra polimerai
– kovalentiškai sujungtos pasikartojančios nedidelės molekulės, monomerai.
http://www.pslc.ws/macrog/kidsmac/basics.htm
Kai 2 monomerai susijungia tarpusavyje, vienas monomeras netenka vandenilio atomo, o kitas hidroksilo grupės. Šioms dalelėms susijungus susidaro vandens molekulė. Toks reakcijų
tipas vadinamas kondensacijos arba dehidratacijos reakcija, nes
atsilaisvina vandens molekulė. Šios reakcijos dėka ląstelėse surenkamos tokios
molekulės kaip angliavandeniai, lipidai, baltymai ir nukleorūgštys.
https://www.boundless.com/biology/textbooks/boundless-biology-textbook/biological-macromolecules-3/synthesis-of-biological-macromolecules-53/dehydration-synthesis-294-11427/
Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)
chekas
Informacijos šaltiniai:
- Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 36,37
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą