Dalelės, kurios gali pagreitinti chemines reakcijas, tačiau
pačios reakcijos metu nesunaudojamos (jų pačių sudėtis po reakcijos nepakinta),
vadinamos katalizatoriais. Gyvosiose
ląstelėse jų vaidmenį atlieka biologiniai katalizatoriai – fermentai. Fermentai priklauso baltymų organinių molekulių grupei. Fermentas
yra specifinis, sąveikaujantis su jam specifine dalele, fermento substratu (arba substratais, kai
reakcijoje dalyvauja keli reaktantai), ir kiekvienas fermentas katalizuoja jam
specifinę reakciją. Pavyzdžiui, sacharozė (cukrus, kuriuo saldiname kavą ar
arbatą) yra fermento sacharazės substratas
ir šis fermentas sacharozę hidrolizuoja (suskaido dalyvaujant vandeniui) į
gliukozę ir fruktozę.
http://hetmaagdarmstelseldedarm.blogspot.lt/p/de-functies-van-de-darm.html
Kaip katalizatoriai, fermentai paspartina chemines reakcijas.
3D fermento molekulė turi aktyvųjį centrą,
sritį, kuri sąveikauja su specifine chemine dalele.
Fermentas orientuoja substratą į tokią poziciją, kuri
padidintų reakcijos tikimybę. Fermento-substrato komplekso
susiformavimas, fermentui laikinai susijungus su reaktantais, padaro
reakciją greitesnę ir sumažina jos aktyvacijos energiją.
http://readanddigest.com/what-are-enzymes/
Esminė fermento funkcija yra pagreitinti chemines reakcijas
toje temperatūroje, kuri yra tinkama normaliam ląstelės funkcionavimui. Fermento
sugebėjimas pagreitinti reakciją be temperatūros pakėlimo yra lemiama savybė
ląstelei, nes temperatūros pakėlimas galėtų sunaikinti ląstelėje esančius
baltymus.
Fermentų specifiškumas atsiranda dėl jų struktūros. Dauguma
fermentų yra globulės (gumulėlio) struktūros. Kiekvienas iš tūkstančių žinomų
fermentų turi specifinę 3D formą, kurią lemia jo pirminė, antrinė ir tretinė struktūros. Kiekvieno fermento unikali forma suteikia jam galimybę „surasti“
teisingą substratą tarp didelės įvairovės molekulių, esančių ląstelėje.
Fermentų efektyvumas yra labai didelis. Jie reakcijas gali
pagreitinti net iki 10 milijardų kartų, lyginant su reakcijomis, vykstančiomis
be fermentų.
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/File:Activation2.png
Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)
chekas
Informacijos šaltiniai:
- Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 113,114
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą