Fermentai

https://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitin-activating_enzyme

Dalelės, kurios gali pagreitinti chemines reakcijas, tačiau pačios reakcijos metu nesunaudojamos (jų pačių sudėtis po reakcijos nepakinta), vadinamos katalizatoriais. Gyvosiose ląstelėse jų vaidmenį atlieka biologiniai katalizatoriai – fermentai. Fermentai priklauso baltymų organinių molekulių grupei. Fermentas yra specifinis, sąveikaujantis su jam specifine dalele, fermento substratu (arba substratais, kai reakcijoje dalyvauja keli reaktantai), ir kiekvienas fermentas katalizuoja jam specifinę reakciją. Pavyzdžiui, sacharozė (cukrus, kuriuo saldiname kavą ar arbatą) yra fermento sacharazės substratas ir šis fermentas sacharozę hidrolizuoja (suskaido dalyvaujant vandeniui) į gliukozę ir fruktozę.
http://hetmaagdarmstelseldedarm.blogspot.lt/p/de-functies-van-de-darm.html

Kaip katalizatoriai, fermentai paspartina chemines reakcijas. 3D fermento molekulė turi aktyvųjį centrą, sritį, kuri sąveikauja su specifine chemine dalele.
Fermentas orientuoja substratą į tokią poziciją, kuri padidintų reakcijos tikimybę. Fermento-substrato komplekso susiformavimas, fermentui laikinai susijungus su reaktantais, padaro reakciją greitesnę ir sumažina jos aktyvacijos energiją.

http://readanddigest.com/what-are-enzymes/

Esminė fermento funkcija yra pagreitinti chemines reakcijas toje temperatūroje, kuri yra tinkama normaliam ląstelės funkcionavimui. Fermento sugebėjimas pagreitinti reakciją be temperatūros pakėlimo yra lemiama savybė ląstelei, nes temperatūros pakėlimas galėtų sunaikinti ląstelėje esančius baltymus.
Fermentų specifiškumas atsiranda dėl jų struktūros. Dauguma fermentų yra globulės (gumulėlio) struktūros. Kiekvienas iš tūkstančių žinomų fermentų turi specifinę 3D formą, kurią lemia jo pirminė, antrinė ir tretinė struktūros. Kiekvieno fermento unikali forma suteikia jam galimybę „surasti“ teisingą substratą tarp didelės įvairovės molekulių, esančių ląstelėje.

Fermentų efektyvumas yra labai didelis. Jie reakcijas gali pagreitinti net iki 10 milijardų kartų, lyginant su reakcijomis, vykstančiomis be fermentų.
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/File:Activation2.png
Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 113,114
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą