http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/rm-quiz-food-bacteria-listeria
Šį kartą vietoj „Mokslo naujienų“ su tam tikromis
naujienomis susijęs įrašas. Pasinaudosiu proga ir aprašysiu apie pirmąją ligą
ir jos sukėlėją.
Greičiausiai jau visi girdėjome apie nuslėptą baisūną
šaldytuose maisto produktuose. Straipsnių prirašyta begalės, vyksta
ikiteisminiai tyrimai, kratos, atsisakymai komentuoti situaciją... Tačiau ko
pasigedau beskaitydama šiuos straipsnius – normalaus paaiškinimo, kas tai per
bakterija ir kas tai per liga.
Jei dar nesupratote apie ką aš – tai apie „Judex“ gaminiuose
nuslėptą bet vis tiek rastą listerijos (Listeria
monocytogenes) bakteriją.
http://abcnews.go.com/Health/dead-blue-bell-listeria-outbreak-sabra-recalls-hummus/story?id=30176592
Listeria yra
Gram-teigiamos trumpos kokobacilos, priklausiančios Firmicutes (firmus –
stiprus, cutis – oda) skyriaus
bakterijoms. Būna pavienės arba poromis. Listeria
monocytogenes labai platus augimo temperatūros diapozonas. Šios bakterijos
geba augti žemose temperatūrose (4-10°C), todėl gali greitai daugintis tokiose
vietose, kaip šaldytuvai. Kai nuo kitų bakterijų galima apsisaugoti maistą
laikant šaltai (jos nebegali daugintis), nuo listerijų šiuo būdu neapsisaugosi.
Listerijų randama dirvožemyje ar gyvūnų išmatose, tad
listerijomis gali būti užsikrėtęs visas gyvulinis maistas, vaisiai, daržovės ir
t.t. Gerai neapdoroto maisto, užkrėsto listerijomis, laikymas šaldytuve
užkrės visą maistą, esantį šaldytuve. Tai plačiai paplitusi rūšis,
daugiausiai užkrečianti naujagimius ir senyvo amžiaus žmones (kitaip tariant,
turinčius silpną imunitetą).
http://www2.kaiyodai.ac.jp/~kimubo/english/research/torikumi/1.html
Listeria monocytogenes
sukeliama infekcija listeriozė dažniausiai yra nedidelė, praeinanti pati. Liga gali
pasireikšti karščiavimu, raumenų skausmais, angina, akių junginės uždegimo
požymiais, limfmazgių uždegimu, kartais vėmimu ar viduriavimu. Žmogus
žmogui perduoda retai (motina gali perduoti savo kūdikiui). Retai infekcija
išsivysto į meningitą (bakterinis nervų sistemos susirgimas), bakteriemiją
(bakterijų buvimas kraujyje) ar encefalitą (nervų sistemos susirgimas), o šie
susirgimai neretai pereina į mirtį, ypač pacientams su labai silpnu imunitetu
(pvz.: AIDS ligoniams). Bakteriemijos pasireiškimas nėščiajai baigiasi
priešlaikiniu gimdymu, vaisiaus žūtimi ar naujagimių infekcijomis.
http://www.nature.com/ng/journal/v48/n3/full/ng.3515.html
Listerijos atpažįstamos jas kultivuojant, mikroskopuojant,
dažant Gramo būdu (sienelės tipo nustatymas). Stebimas ir jų judrumas –
kambario temperatūroje jos juda geriau, nei 37° temperatūroje (37°C temperatūra
yra optimali daugeliui bakterijų, todėl kultivavimas vyksta būtent tokioje
temperatūroje), pusiau standžioje terpėje galima pamatyti listerijoms būdingą skėčio formos augimą.
Listeria gydoma
antibiotikais ampicilinu ir gentamicinu. Jos yra atsparios cefalosporinui,
penicilinui ir chloramfenikoliui.
http://people.upei.ca/jlewis/html/lab_4_coryne-_mycobacterium.html
Listeriozė gali būti sukontroliuota tinkama higiena,
tinkamais šaldytuvų valymais ir gerai atšildžius ir pašildžius jau pagamintą
maistą (kuris buvo laikytas šaldytuve). Žmonės, esantys didelėje susirgimo
rizikos grupėje (nėščiosios ir imunosupresiniai pacientai) turėti vengti maisto,
kuris gali būti užkrėstas listerijomis.
Iki kito susitikimo :)
Iki kito susitikimo :)
chekas
Informacijos šaltiniai:
- Stephen Gillespie, Kathleen Bamford. „Medical Microbiology and Infection at a Glance“. 4th edition. p 38,39
- http://www.ulac.lt/ligos/L/listerioze
Iki šiol nebuvau nieko girdėjusi apie šią bakteriją. Naudingas straipsnis :)
AtsakytiPanaikintiMalonu žinoti, kad kažkas sužino ką nors naujo iš mano įrašų :)
Panaikinti