Plazminė membrana. Medžiagų pernaša

http://biology.tutorvista.com/animal-and-plant-cells/plasma-membrane.html

Eukariotinių ir prokariotinių ląstelių plazminės membranos atlieka labai panašias funkcijas. Taip pat ir pagrindinė jų struktūra yra panaši. Tačiau yra skirtumų tarp membranose randamų baltymų.

Taip pat eukariotinių ląstelių membranos turi angliavandenių, kurie tarnauja bakterijoms kaip prisijungimo vietos ir kaip receptoriai ląstelės-ląstelės atpažinime. Eukariotų membranose yra sterolių, kompleksinių lipidų, kurių visiškai nėra prokariotų membranose (išskyrus bakterijų Mycoplasma ląstelėse). Steroliai siejami su ląstelių galimybe nelizuoti (nesuplyšti) padidėjus osmotiniam slėgiui.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cell_membrane

Eukariotinių ir prokariotinių ląstelių membranomis dalelės gali judėti difuzijos, osmoso arba aktyviuoju transportu. Eukariotinės ląstelės medžiagas perneša ir endocitozės būdu. Tai procesas, kai plazminė membrana apgaubia dalelę ar didelę molekulę ir ją įtraukia į ląstelės vidų.

https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC3038234_709_2010_152_Fig3_HTML&req=4

Yra 3 endocitozės tipai: fagocitozė, pinocitozė ir receptorinė.

Fagocitozės metu ląstelių dariniai, vadinami pseudopodijomis, apima daleles ir jas įtraukia į ląstelės vidų. Fagocitozę naudoja baltieji kraujo kūneliai tam, kad sunaikintų į organizmą patekusias bakterijas ar kitas svetimas daleles.

http://leavingbio.net/The_Human_Defence_System-web-2%5B1%5D.htm

Pinocitozės metu plazminė membrana įlinksta ir vėliau įtraukia visas daleles, kurios yra aplink ląstelę esančiame skystyje. Skirtingai nei fagocitozės, pinocitozės metu įnešamos labai mažos dalelės.

http://www.biologyexams4u.com/2013/02/difference-between-pinocytosis-and.html#.Vz3hJ5GLShc

Receptorinės metu dalelės (šiuo atveju dar vadinamos ligandais) prisijungia prie membranoje esančių receptorių. Kai įvyksta prisijungimas, membrana įlinksta. Receptorinė endocitozė yra vienas iš būdų, kaip virusai patenka į gyvūnų ląsteles. 
http://www.biologyexams4u.com/2012/06/membrane-transport-for-macromolecules.html#.Vz3hxpGLShc

Šiam kartui tiek. Iki kito pasimatymo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 100,101
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą