Kompleksiniai lipidai. Steroidai

http://www.fonterra.com/au/en/Nutrition+Centre/Articles/The+need+for+dairy+complex+lipids+in+infant+formula

Praeitą kartą aptarėme paprastuosius lipidus. Šiame bus aptariami kompleksiniai lipidai bei steroidai.

Kompleksiniuose lipiduose be anglies, vandenilio ir deguonies atomų rasime fosforo, azoto bei sieros atomų.

http://archive.cnx.org/contents/9ca160b0-104f-4748-8aac-7bb685edfb0d@1/ou-human-physiology-structure-and-composition-of-the-cell-membrane

Kompleksinis lipidas fosfolipidas sudarytas iš glicerolio, dviejų riebiųjų rūgščių, o vietoje trečiosios riebiosios rūgšties, kuri būtų riebaluose, rasime fosfato grupę, prie kurios bus prisijungusi viena iš organinių grupių. Fosfolipidai yra tie lipidai, iš kurių sudarytas ląstelės membranos pagrindas – jie yra būtini ląstelės išgyvenimui. Fosfolipidai turi polinę ir nepolinę sritis. Kai fosfolipidai patenka į vandenį, jie polinę (hidrofilinę – vandenį mylinčią) dalį nukreipia link vandens molekulių, kurios taip pat yra polinės. Tada tarp jų susidaro vandenilinės jungtys. Polinės dalys sudarytos iš fosfatinės grupės ir glicerolio. Nepolinės (hidrofobinės – vandens bijančios) sritys kontaktuoja tik su kaimyninių fosfolipidinių ląstelių nepolinėmis sritimis. Taip jos pasislepia nuo vandens ir taip susidaro plazminės membranos dvisluoksnis – vienos molekulės hidrofilinė dalis atsukta į ląstelės vidų, kitos į išorę, o jų uodegėlės paslėptos viduje. Nepolinės sritys – riebiųjų rūgščių uodegėlės. Fosfolipidai membranoms suteikia savybę būti barjeru tarp ląstelės ir išorės, kurioje jos gyvena.

https://www.boundless.com/biology/textbooks/boundless-biology-textbook/biological-macromolecules-3/lipids-55/phospholipids-300-11433/

Kai kurie kompleksiniai lipidai gali būti panaudoti bakterijų identifikavimui. Tuberkuliozę sukelianti bakterija Mycobacterium tuberculosis yra žinoma savo lipidais turtinga ląstelės sienele. Jos ląstelės sienelės sudėtyje gausu kompleksinių lipidų, tokių kaip vaškai ir glikolipidai (lipidai prisijungę angliavandenius). Dėl šių lipidų Mycobacterium genties bakterijos dažosi kitaip, nei kitų genčių bakterijos.

http://www.slideshare.net/SidharthYadav/anti-tuberculosis-drugs-37809178
Lipidais turtinga Mycobacterium ląstelės sienelė

Steroidai. Struktūriškai steroidai stipriai skiriasi nuo lipidų. Pavyzdžiui, cholesterolio molekulė susideda iš 4 tarpusavyje susijungusių žiedų. Tokių žiedų turėjimas yra viena iš steroidų charakteristikų. Jei vienas iš žiedų turi prisijungusią -OH grupę, toks steroidas yra sterolis (alkoholis). Steroliai yra svarbi gyvūnų, augalų, grybų ir kai kurių bakterijų (mikoplazmų) ląstelių plazminių membranų dalis. Steroliai atskiria riebiųjų rūgščių grandines viena nuo kitos ir neleidžia žemose temperatūrose plazminėms membranoms sutirštėti.

http://www.jupiterflchiropractors.com/index.php?p=471728

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 40,41
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą