Fermentų komponentai

https://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitin-activating_enzyme
Tęsiame temą apie fermentus :)

Nors kai kurie fermentai sudaryti tik iš baltymų, daugumos sudėtyje yra baltyminė dalis, vadinama apofermentu, ir nebaltyminė dalis, vadinama kofaktoriumi. Kofaktorių pavyzdžiais gali būti geležies, cinko, magnio ar kalcio jonai. Jei kofaktorius yra organinė medžiaga, tai jis vadinamas kofermentu

Vieni apofermentai yra neaktyvūs, juos aktyvina kofaktoriai. Apofermento ir kofaktoriaus kompleksas vadinamas holofermentu - aktyvia fermento forma. Jei kofaforius pašalinamas, apofermentas tampa neaktyviu (negali dalyvauti reakcijose).

https://bestofbiochemistry.wordpress.com/2013/04/10/cofactors/

Kofermentai asistuoja fermentui priimdami iš substratų pašalintus atomus arba duodami atomus, reikalingus substratui. Kai kurie kofermentai yra elektronų pernešėjai, kurie pašalina elektronus nuo substratų ir perduoda juos kitoms molekulėms.

Dauguma kofermentų yra gaunami iš vitaminų. Du iš ląstelės metabolizme svarbiausių kofermentų yra nikotinamido adenino dinukleotidas (NAD+) ir nikotinamido adenino dinukleotido fosfatas (NADP+). Abu junginiai turi dalių, gautų iš vitamino B niacino (nikotino rūgštis) ir abu veikia kaip elektronų pernešėjai. NAD+ daugiausiai dalyvauja katabolinėse reakcijose (energijos gavimo), o NADP+ anabolinėse reakcijose (reikalaujančios energijos).

http://www.slideshare.net/thelawofscience/photosynthesis-light-reaction

Flavino kofermentai, flavino mononukleotidai (FMN) ir flavino adenino dinukleotidai (FAD), turi dalių, gautų iš vitamino B riboflavino ir taip pat yra elektronų pernešėjai.

https://www.researchgate.net/figure/221957421_fig1_Fig-1-Structures-of-FMN-and-FAD

Kitas svarbus kofermentas yra kofermentas A (CoA), kuris turi dalių, gautų iš pantoteno rūgšties, kito vitamino B. Šis kofermentas svarbus riebalų sintezėje ir skaidyme ir Krebso cikle.

https://amit1b.wordpress.com/the-molecules-of-life/the-science-behind-vitamins/
Kaip jau buvo rašyta, kai kurie kofaktoriai yra metalų jonai, tokie kaip geležis, varis, magnis, manganas, cinkas, kalcis ir kobaltas. Šie kofaktoriai padeda katalizuoti reakcijas sudarydami tiltelius tarp fermento ir substrato. Pavyzdžiui, magnio jonas (Mg2+) yra reikalingas daugumai fosforilinančių fermentų (fermentai, kurie perkelia fosfato grupę nuo ATP molekulės kitam substratui). Mg2+ formuoja ryšį tarp fermento ir ATP molekulės

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 114,115
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą