Lipidai: riebalai

http://biology.about.com/od/molecularbiology/ss/lipids.htm

Tęsiame pažintį su organinėmis ląstelių medžiagomis ir šį kartą apie lipidus.

Jeigu dabar imtų ir išnyktų visi Žemėje esantys lipidai, tai kartu ir išnyktų gyvieji organizmai – lipidai yra pagrindiniai ląstelių membranų komponentai, tad išnykus jiems, nebūtų ir ląstelių, o liktų tik ląstelių vidurių telkinys.

Kaip ir angliavandenių, lipidų molekules sudaro anglies, vandenilio ir deguonies atomai, tačiau lipidams nebūdingas 2:1 tarp vandenilio ir anglies atomų skaičiaus santykis. Lipidai yra labai įvairi organinių molekulių klasė, tačiau juos visus sieja viena savybė – visi lipidai yra nepoliarinės molekulės, tai yra, lipidai neturi teigiamai ir neigiamai įkrautų polių (galų), priešingai nei vandens molekulės. Todėl dauguma lipidų netirpsta vandenyje, tačiau gerai tirpsta nepoliariniuose tirpikliuose, tokiuose kaip eteriai ir chloroformas. Lipidai įeina į visų ląstelės membranų sudėtį, kai kurių ląstelių sienelių sudėtį ir tarnauja ląstelei kaip energijos šaltinis.

https://scienceandfooducla.wordpress.com/2015/03/10/vinaigrette/

Paprastieji lipidai – tai riebalai arba kitaip vadinami trigliceridai. Jie susideda iš alkoholio glicerolio ir riebiųjų rūgščių. Glicerolio molekulę sudaro 3 anglies atomai, prie kurių prisijungusios po vieną hidroksilo grupę (-OH). Riebiosios rūgštys susideda iš ilgų, vien iš anglies ir vandenilio atomų sudarytų, grandinių, o kiekvienos gale yra karboksilo (-COOH) grupė. Dauguma riebiųjų rūgščių turi lyginį anglies atomų skaičių.

http://study.com/academy/lesson/triacylglycerol-structure-function.html

Riebalų molekulė susidaro, kai glicerolis susijungia su 1-3 riebiųjų rūgščių molekulių. Riebiųjų rūgščių skaičius nulemia, ar susidariusi riebalų molekulė yra mono-, di- ar tri- gliceridas. Reakcijos metu susidaro – 1-3 vandens molekulių (dehidratacija), priklausomai nuo to, kiek riebiųjų rūgščių įsijungia į molekulę. Cheminis ryšys, susiformuojantis dėl vandens molekulės pašalinamu, vadinamas esterine jungtimi. Atvirkštinės reakcijos metu, hidrolizės, riebalų molekulė suskaidoma į jos komponentus – riebiųjų rūgščių ir glicerolio molekules. Kadangi yra didelė įvairovė riebiųjų rūgščių, formuojančių riebalų molekules, tai yra ir labai didelė šių lipidų įvairovė.

https://myorganicchemistry.wikispaces.com/Triglycerides

Pagrindinė lipidų funkcija yra formuoti plazmines ląstelių membranas. Plazminė membrana palaiko ląstelės formą ir reguliuoja maistinių ir šalintinų medžiagų patekimą iš ir į ląstelę. Be to, lipidai turi palaikyti vienodą membranos klampumą, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Membranos klampumas turi būti panašus į alyvuogių aliejaus, netapdamas per daug skystas, kai karšta, ir per daug tirštas, kai šalta.

http://mrcrick.info/Bio%20Online%20Semester%201/Cell%20Transport/cell_membrane_concept_map_requi.html

Kaip dauguma turbūt esate pastebėję, gyvuliniai riebalai (pvz.: lašiniai) kambario temperatūroje yra kieti, o augaliniai – skysti (išimtis kokosų aliejus). Šis riebalų lydymosi temperatūrų skirtumas atsiranda dėl riebiųjų rūgščių grandinių įsotinimo. Laikoma, kad riebioji rūgštis yra sočioji, kai nėra jokių dvigubųjų ryšių tarp anglies atomų joje. Tokiu atveju anglies grandinė turi maksimalų vandenilio atomų, galinčių prisijungti prie anglies, skaičių. Sočiosios grandinės lengviau tampa kietos, nes jos yra gana tiesios ir geba prisiglausti arčiau viena kitos, nei nesočiosios. Dvigubieji ryšiai nesočiosiose riebiųjų rūgščių grandinėse sudaro kilpas grandinėje, kurios atitolina grandines vieną nuo kitų.

http://homepage.smc.edu/wissmann_paul/humanbiology/lipids.html

http://www.nutripro.net/category/nutritional-elements/fatty-acids/

Šiam kartui apie lipidus užteks. Kitą kartą – kompleksiniai lipidai ir steroidai.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 38-40
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą