Endoplazminis tinklas

https://en.wikipedia.org/wiki/Endoplasmic_reticulum

Endoplazminis tinklas (arba tiesiog ET) randamas eukariotinės ląstelės citoplazmoje. Tai yra platus plokščių pūslelių ir kanalų tinklas. ET yra sujungtas su branduolio apvalkalu.

Kiekvienos eukariotinės ląstelės ET turi 2 formas, kurios tarpusavyje skiriasi struktūra ir funkcijomis. Šiurkščiojo endoplazminio tinklo (ŠET) membrana yra branduolio membranos tęsinys. Išorinis ŠET paviršius padengtas ribosomomis, kurios atsakingos už baltymų sintezę. Baltymai, kurie sintetinami ant ŠET esančiose ribosomose, patenka į ET vidų, kad būtų apdoroti ir surūšiuoti. ŠET yra sekretuojamų ir membranos baltymų fabrikėlis. ŠET susintetinti baltymai gali būti prijungti prie angliavandenių, kad būtų suformuoti glikoproteinai, ar fosfolipidų ET ar plazminės membranų sudėtyje.

http://www.enotes.com/homework-help/smooth-endoplasmic-reticulum-use-functions-golgi-502136

Lygusis endoplazminis tinklas (LET) yra ŠET tęsinys. Lygiuoju vadinamas dėl to, kad skirtingai nei ŠET, savo paviršiuje neturi ribosomų. LET turi unikalių fermentų, kurie LET suteikia daugiau funkcijų, nei ŠET. LET nesintetina baltymų, tačiau sintetina fosfolipidus (kas yra fosfolipidas galite pasiskaityti įraše apie plazminę membraną), riebalus ir steroidus (tai gali būti arba medžiagos, kurios įeina į plazminės membranos sudėtį arba hormonai, perduodantys signalus iš ląstelės į ląstelę, pvz., estrogenas ar testosteronas). Konkrečiose ląstelėse LET gali turėti labai konkrečias funkcijas, pavyzdžiui kepenų ląstelėse LET fermentai išlaisvina gliukozę į kraujotaką ir inaktyvina ar detoksikuoja potencialiai pavojingas medžiagas (pvz., alkoholį). Raumenų ląstelėse kalcio jonai kaupiami ir susitraukimo metu išleidžiami iš sarkoplazminio tinklo, vienos iš LET formų.  

http://www.enotes.com/homework-help/smooth-endoplasmic-reticulum-use-functions-golgi-502136

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 102
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą