iGEM konkursas


Puse ausies jau galėjote girdėti, kad esu įsivėlusi į tam tikrą veiklą. Šį kartą apie tarptautinį sintetinės biologijos konkursą - iGEM.

Kaip jame atsidūriau aš? Biotechnologijų dėstytojas gruodžio mėnesį persiuntė registracijos į Vilniaus iGEM komandą anketą. Užpildžiau ją pačią paskutinę dieną, kadangi kiek dvejojau, ar esu pajėgi dalyvauti. Taip pat pagalvojau, kad tai bus puiki proga gauti praktikos su kultivuojamais mikroorganizmais. Kitaip, kokia būčiau mikrobiologė, jei nemokėčiau augint bakterijų :D Nors ir negaliu lygintis su kitais komandos nariais (taip taip, jumis biochemikais) gebėjimu generuoti idėjas ir galvoti sprendimus įvairioms kylančioms problemoms, tačiau jaučiu, kad per šiuos pusę metų, kol esu iGEM komandoje, patobulėjau ties šiomis sritimis.

Kas tai per konkursas? iGEM (International Genetically Engineered Machine competition) - tarptautinis sintetinės biologijos konkursas, kiekvienais metais vykstantis Bostone, JAV. Tai vienas didžiausių sintetinės biologijos konkursų pasaulyje, pritraukiantis tūkstančius studentų, mokslininkų ir bioinžinierių iš viso pasaulio dėmesį.

Tikriausiai esate girdėję apie fantastiškai skambančius tamsoje švytinčius medžius, braškėmis kvepiančias bakterijas ar naftą sintetinančius dumblius. Tačiau iGEM dalyviai sintetinę biologiją ir savo akiratį plečia toliau - iki Marsą kolonizuojančių bakterijų ar informaciją perduodančių bakterinių laidų. Sintetinė biologija būtent ir yra naujas požiūris į biologiją inžinieriaus akimis.

iGEM yra kur kas daugiau nei vien mokslinis projektas. Tai mokslinė bendruomenė, siekianti pakeisti mums žinomą mokslo veidą. Vienas iš iGEM tikslų - sujungti mokslą su verslu. Tai sėkmingai daroma jau keletą metų - iGEM konkurse sukuriama daugybė mokslinių startuolių. Studentai bei mokslininkai kuria naujus metodus bei produktus. iGEM konkursas yra ideali galimybė ne tik gyvybės mokslus studijuojantiems, bet ir inovacijomis besidomintiems studentams įgyti praktinės bei teorinės, tarptautinės ir verslumo patirties, labai praversiančios jų karjerose.

Kokia mūsų komandos idėja? Kiekviena į konkursą atvykstanti komanda sugalvoja kokią problemą, aktualią visuomenei, jie spręs ir savo sprendimo būda, kartu su laboratoriniais eksperimento rezultatais, pristato konferencijoje, vykstančioje rudenį Bostone.


Šių metų Vilniaus iGEM komandos idėja - alternatyvus genetinės ligos fenilketonurijos gydymas. Fenilketonurija - genetiškai paveldima liga, kai paciento organizme nėra aktyvaus fenilalanino hidrolazės fermento. Kadangi nėra fermento, skaidančio aminorūgštį fenilalaniną, pastarasis kaupiasi organizme. Tai sukelia nervinės sistemos sutrikimus ir protinį atsilikimą.

Ši liga yra gana reta: Lietuvoje serga vos 1 žmogus iš 9000. Vis dėlto jos komplikacijos sunkios, o šios ligos efektyvus gydymas dar neatrastas. Vienintelis būdas kontroliuoti jos pasekmes - laikytis griežtos, mažai fenilalanino turinčios, dietos. Pacientai negali valgyti maisto produktų, turinčių daug baltymų: mėsos, žuvies, pieno produktų, saldumynų ir kitų.

Mūsų komandos tikslas - sukurti Bacillus subtilis probiotiką, galintį padėti sergantiems, Bakterijos, patekusios į paciento žarnyną, veiktų kaip fenilalanino kempinė. Tokia bakterija sugertų fenilalaniną prieš jam patenkant į paciento kraujotaką. Taip pat bakterija galėtų sintetinti fermentą, kuris skaidytų aminorūgštį žarnyne. Taip mažėtų aminorūgšties koncentracija organizme ir pacientas išvengtų fenilketonurijos komplikacijų.
 
http://www.nyrture.com/blog/2015/5/23/the-subtle-beauty-of-bacillus-subtilis-part-ii 
Bacillus subtilis bakterijos

Ar iGEM konkursas apsistoja tik ties moksline veikla? Tikrai ne.

Kartu su kitais komandos nariais kreipiamės į įvairių sričių specialistus ir profesorius. Iš jų semiamės žinių, kurios padeda mums tobulėti ir plėtoti savo idėją. Be abejo buvome susitikę ir su fenilketonurijos asociacijos nare, iš kurios galėjome išgirsti, ką iš tiesų reiškia sirgti šia liga, su kokiomis problemomis susiduria pacientai.

Taip pat šviečiame visuomenę. Lankomės mokyklose, kuriose pasakojame apie sintetinę biologiją ir supažindiname juos su iGEM konkursu. Surengėme piešinių bei filmukų konkursą, skirtą moksleiviams. Lankėmės ir vaiko raidos centre, Vilniuje, kurioje stengėmės sudominti tuos vaikus, kuriems save atrasti yra ypač sunku. iGEM projektą pristatėme ir konferencijoje COINS (tai buvo mano pirmoji vieša prezentacija ir dar anglų kalba).

Keletas komandos geradarių susiorganizavo kraujo davimo akciją. Na ir dar turime ne vieną idėją, ką galime padaryti visuomenės ir sergančiųjų fenilketonurija labui. Daugumą jų tikimės ir įgyvendinti.


Stebėkite mūsų veiklą facebook'e https://www.facebook.com/VilniusiGEM/?fref=ts

Twitter Vilnius iGEM

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą