Mokslo naujienos: skaidulas fermentuojančios bakterijos pagerino antro tipo diabeto pacientų sveikatą

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180308143047.htm
Dėka Rutgers universiteto (New Brunswick, Kanada) profesoriaus vadovaujamo daug skaidulų turinčios dietos tyrimo, kova su antro tipo diabetu greitai gali pasistūmėti į priekį. Gausia įvairių skaidulų dieta suaktyvinus tam tikrą žarnyno bakterijų grupę pasiekta geresnė kraujyje esančios gliukozės kontrolė, didesnis svorio kritimas ir palankesni lipidų kiekiai antro tipo diabeto pacientuose.

Šešerius metus vykstantys tyrimai suteikė įrodymų, jog valgant daugiau tinkamų skaidulų galima palankiai pertvarkyti žarnyno mikrobiotą, virškinimo trakto bakterijų ekosistemą, kuri padeda virškinti maistą ir yra visapusiškai svarbi žmogaus sveikatai. „Mūsų tyrimas atveria galimybę, jog skaidulos, kurių taikinys yra tam tikra žarnyno bakterijų grupė, ilgainiui gali tapti pagrindine jūsų dietos ir gydymo dalimi“, sako Liping Zhao, pagrindinis tyrimo autorius.

Antro tipo diabetas išsivysto, kai kasa gamina neužtektinai insulino, hormono, kuris reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, arba organizmas netinkamai naudoja insuliną. Žarnyne daugelis bakterijų skaido angliavandenius, tokius kaip skaidulas, ir gamina trumpų grandinių riebalų rūgštis, kurios maitina žarnyno ląsteles, sumažina uždegimą ir padeda kontroliuoti apetitą. Trumpųjų grandinių riebalų rūgščių trūkumas siejamas su antro tipo diabetu ir kitomis ligomis. Daug klinikinių tyrimų taip pat parodė, kad didinamas maistinių skaidulų kiekis gali sušvelninti antro tipo diabeto poveikį.

Tyrimo metu atsitiktine tvarka antro tipo diabeto pacientai buvo padalinti į dvi grupes. Kontrolinė grupė maitinosi pagal standartines pacientų dietos rekomendacijas. Tuo tarpu kitos grupės narių dietoje buvo gausu skirtingų tipų skaidulų išlaikant panašią maistinę vertę, kaip ir kontrolinės grupės dietoje. Abi grupės vartojo vaistą, akarbozę, kuris padeda reguliuoti kraujyje esančios gliukozės kiekį.

Didelio kiekio skaidulų dieta – tai pilno grūdo gaminiai, tradicinės kinų medicinos maisto produktai, kuriuose gausu skaidulų, bei prebiotikai, skatinantys bakterijų, kurios gamina trumpų grandinių riebalų rūgštis, augimą. Po 12 savaičių, pacientams, kurie laikėsi didelio kiekio skaidulų dietos, vidutiniškai gliukozės kiekis kraujyje sumažėjo labiau, nei kitos grupės pacientams. Taip pat po pavalgymo jiems greičiau nukrisdavo gliukozės kiekis ir jie neteko daugiau svorio.

Stebėtina, iš 141 identifikuotų bakterijų kamienų, gaminančių trumpų grandinių riebalų rūgštis, tik 15 buvo paskatinti didesnio skaidulų kiekio. Tikėtina, kad būtent šie kamienai yra geresnės sveikatos raktas. Laikantis didelio kiekio skaidulų dietos, šie kamienai tapo dominuojantys žarnyne. Prie to prisidėjo padidėję trumpų grandinių riebalų rūgščių kiekiai. Šios rūgštys sukūrė silpną rūgštinę žarnyno aplinką, kuri sumažina žalingų bakterijų populiacijas ir prisideda prie padidėjusios insulino gamybos ir geresnės kraujo gliukozės kontrolės.

Tyrimas remia sveikos žarnyno mikrobiotos svarbą siekiant užkirsti kelią ir valdyti antro tipo cukrinį diabetą.

Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

Informacijos šaltiniai: 
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180308143047.htm

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Follow by Email