Dezinfektantų tipai

https://plantcaretoday.com/chemical-storage-cabinet.html
Karbolio rūgštis ir fenoliai
Joseph Lister buvo pirmasis chirurgas panaudojęs karbolio rūgštį chirurginių infekcijų kontrolei operacinėse. Šios rūgšties naudojimas buvo pasiūlytas dėl to, kad ji efektyviai mažino nešvarumų skleidžiamą kvapą. Dabar ji retai naudojama kaip antiseptikas ar dezinfektantas, nes dirgina odą ir turi nepageidaujamą kvapą. Karbolio rūgštis vis dar naudojama pastilėse nuo kosulio, dėl vietinių anestetinių savybių, tačiau nedidelėmis koncentracijomis, tad jų antimikrobinės savybės prastos. Jei koncentracija yra didesnė nei 1% (pavyzdžiui, purškaluose nuo gerklės skausmo), karbolio rūgštis pasižymi geromis antimikrobinėmis savybėmis.

Fenoliai – junginiai, kurių sudėtyje yra chemiškai pakeista karbolio rūgšties molekulė, tam, kad būtų sumažintos dirginančios savybės arba padidintas antibakterinis aktyvumas. Fenoliai pažeidžia plazminę membraną, kurios sudėtyje yra lipidų, o tai sukelia ląstelės irimą. Mikobakterijų, sukeliančių tuberkuliozę ir leprozę, ląstelių sienelės taip pat yra turtingos lipidais, todėl jos yra jautrios fenolių poveikiui. Naudingos fenolių, kaip dezinfektantų, savybės: jie lieka aktyvūs net ir tada, kai aplinkoje yra organinių medžiagų, yra stabilūs ir ilgai išsilaiko po pridėjimo. Dėl šių priežasčių fenoliai yra tinkami agentai pūlių, seilių ir išmatų dezinfekavimui.
http://www.yuandachemical.com/cgi/search-en.cgi?f=product_en_1_+company_en_1_&id=23580&t=product_en_1_

Vienas iš dažniausiai naudojamų fenolių yra akmens anglių dervos junginys, chemikalų grupė, vadinama krezoliais. Svarbiausias iš krezolių yra O-fenilfenolis, pagrindinis daugumos „Lysol“ priemonių ingredientas. Krezoliai yra labai geri paviršių dezinfektantai.

http://lt.biopharmalab.net/ap/




Bisfenoliai
Bisfenoliai yra karbolio rūgšties junginiai, kurių sudėtyje yra dvi fenolio grupės, sujungtos tilteliu (bis nurodo du). Bisfenolis heksachlorofenas, yra receptinio losjono, pHisoHex, ingredientas. pHisoHex yra naudojamas mikrobinio augimo kontrolei ligoninėse. Gramteigiami stafilokokai ir streptokokai, kurie gali sukelti odos infekcijas naujagimiams, yra ypač jautrūs heksachlorofenui, todėl jis dažnai naudojamas tokiai kontrolei inkubatoriuose ir naujagimių skyriuose. Tačiau, perdėtas šio bisfenolio naudojimas, pavyzdžiui naujagimių maudymas keletą kartų per dieną naudojant jį, gali suketi neurologinių pažeidimų.

Kitas plačiai naudojamas bisfenolis yra triklozanas, įeinantis į antibakterinių muilų ir bent vienos dantų pastos sudėtį. Triklozanas netgi buvo inkorporuotas į virtuvinių pjaustymo lentų, peilių rankenų ir kitų plastinių virtuvės rakandų sudėtis. Jo naudojimas yra toks išplitęs, kad net yra identifikuojamos jam atsparios bakterijos ir kelia susirūpinimą, kad antibiotikams atsparios bakterijos neįgautų atsparumo ir jam. Triklozanas inhibuoja riebiųjų rūgščių (lipidų) biosintezėje reikalingo fermento veikimą, kas labiausiai paveikia plazminės membranos vientisumą. Triklozanas ypač efektyvus prieš gramteigiamas bakterijas, bet puikiai veikia ir prieš mieles bei gramneigiamas bakterijas. Yra keletas išimčių, tokių kaip Pseudomonas aeruginosa, gramneigiama bakterija, kuri yra ypatingai atspari triklozanui, kaip ir daugumai antibiotikų ir kitų dezinfektantų.

Biguanidai
Biguanidams būdingas platus spektras aktyvumų, tarp kurių ir poveikis bakterinių ląstelių membranoms. Jie ypač efektyvūs prieš gramteigiamas bakterijas. Biguanidai taip pat veikia ir prieš gramneigiamas bakterijas, su tam tikromis išimtimis (pseudomonus). Biguanidams nebūdingas aktyvumas prieš sporas, bet veikia prieš kai kuriuos apvalkalėtuosius virusus. Žinomiausias biguanidas yra chlorheksidinas, kuris yra naudojamas mikrobinio augimo kontrolei ant odos ir gleivinių. Derinamas su detergentais ar alkoholiu, chlorheksidinas yra dažnai naudojamas rankų plovimui ir pacientų odos valymui prieš operacijas. Aleksidinas yra panašus biguanidas ir veikia greičiau, nei chlorheksidinas.
https://www.manovaistine.lt/antimikrobinis-dezinfekuojantis-vaistas-betadine-sol-1000ml

Halogenai
Halogenai, ypač jodas ir chloras, yra efektyvūs antimikrobiniai agentai, tiek vieni, tiek kaip sudedamosios neorganinių ir organinių medžiagų dalys. Jodas (I2) yra vienas iš seniausių ir geriausių antiseptikų. Jis efektyvus prieš visus bakterijų tipus, daugumą endosporų, įvairius grybelius ir kai kuriuos virusus. Jodas sutrikdo baltymų sintezę ir pakeičia ląstelių membranas, greičiausiai formuodamas kompleksus su aminorūgštimis ir nesočiosiomis riebalų rūgštimis.

Jodo galima gauti kaip tinktūrą (vandeniniame alkoholio tirpale) arba kaip jodoforus. Jodoforas yra jodo junginys, organinė molekulė, iš kurios jodas yra lėtai atpalaiduojamas. Jodoforai pasižymi jodo antimikrobiniu aktyvumu, bet jie nedažo ir mažiau dirgina. Dažniausias komerciškai prieinamas jodas yra „Betadinas“. Jodas naudojamas odos dezinfekcijai ir žaizdų gydymui.

Chloras (Cl2), dujos arba junginys su kitais chemikalais, yra kitas plačiai naudojamas dezinfektantas. Jam būdingas antimikrobinis aktyvumas atsiranda dėl hipochloro rūgšties (HOCl), kuri susiformuoja, kai chloras patenka į vandenį. Hipochloro rūgštis yra stiprus oksidantas, kuris stabdo daugumos ląstelių fermentų funkcijas. HOCl yra efektyviausia chloro forma, nes jos krūvis yra neutralus ir pro ląstelės sienelę veržiasi taip pat greitai, kaip ir vanduo. Vandeninė suspaustų chloro dujų forma yra plačiai naudojama komunalinių, baseinų vandenų ir nuotekų dezinfekcijai.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. “Microbiology. An Introduction”. 11th edition. p. 192-194

1 komentaras: