Metabolizmas. Katabolizmas ir anabolizmas

http://blog.medillsb.com/cell-metabolism-by-icom-creative/

Pradedame naują skyrių apie ląstelėje vykstančias chemines reakcijas – jos metabolizmą.

Metabolizmas – visų gyvame organizme vykstančių cheminių reakcijų visuma. Kadangi cheminės reakcijos arba atpalaiduoja energiją, arba joms energijos reikia, į metabolizmą galime žiūrėti kaip į energiją balansuojantį veiksmą. Atitinkamai metabolizmas gali būti suskirstytas į dvi cheminių reakcijų klases: tos, kurios energiją atpalaiduoja, ir tos, kurioms vykti reikia energijos.

https://quizlet.com/141505321/chapter-8-microbial-metabolism-flash-cards/

Fermentų reguliuojamos reakcijos, kurių metu energija atpalaiduojama, priskiriamos katabolizmui – kompleksinių organinių molekulių skaidymas į paprastesnes. Šios reakcijos vadinamos katabolinėmis arba degradacijos reakcijomis. Dauguma katabolinių reakcijų yra hidrolizės reakcijos (reakcijos, kuriose naudojamas vanduo ir nutraukiami cheminiai ryšiai) ir jos yra egzoergoninės (pagamina daugiau energijos, nei sunaudoja). Katabolizmo pavyzdys – cukraus suskaidymas ląstelėje į anglies dioksidą ir vandenį.

http://www.slideshare.net/mooshoo1/06-lecture-presentation-32908569

Fermentų reguliuojamos reakcijos, kurioms vykti reikalinga energija, priskiriamos anabolizmui – kompleksinių organinių molekulių sintezė iš paprastesnių. Šios reakcijos vadinamos anabolinėmis arba biosintezės reakcijomis. Dauguma anabolinių reakcijų yra dehidratacijos reakcijos (reakcijos, kurių metu vanduo atpalaiduojamas) ir jos yra endoergoninės (sunaudoja daugiau energijos nei atpalaiduoja). Anabolizmo pavyzdys – baltymo sintezė ląstelėje iš atskirų aminorūgščių, nukleorūgščių iš nukleotidų, polisacharidų iš paprastųjų cukrų.

http://kids.britannica.com/elementary/art-121523/Palmitic-acid-is-one-of-the-most-prevalent-fatty-acids

Katabolinės reakcijos teikia medžiagas anabolinėms reakcijoms ir aprūpina anabolinėms reakcijoms reikalinga energija. Šis energijos reikalaujančių ir energija aprūpinančių reakcijų poravimasis galimas dėl adenozintrifosfato molekulės (ATP). ATP kaupia katabolinių reakcijų metu susikaupiančią energiją ir vėliau ją atpalaiduoja, kad galėtų vykti anabolinės reakcijos. ATP panaudojama ir kitiems ląstelės veiksmams. Kai terminalinė (galinė) ATP fosfato grupė atskeliama, susiformuoja adenozindifosfatas (ADP) ir atpalaiduojama energija:

http://sciencelearn.org.nz/Contexts/Digestion-Chemistry/Sci-Media/Images/Unlocking-ATP-energy

Energija, gaunama iš katabolinių reakcijų, panaudojama ATP resintezei:

https://socratic.org/questions/how-does-atp-store-and-release-energy

Taigi, anabolinės reakcijos siejamos su ATP skėlimu, o katabolinės su ATP sinteze. Cheminė gyvųjų ląstelių sudėtis nuolat keičiasi: vienos ląstelės suskaidomos, kol kitos yra sintetinamos. Šis balansuotas cheminių medžiagų srautas ir energija palaiko ląstelės gyvenimą.

Tik dalis energijos, atpalaiduojamos katabolizmo metu, prieinama ląstelės funkcijoms atlikti, nes dalis energijos prarandama šilumos pavidalu. Kadangi ląstelei reikia energijos, kad išliktų gyva, ji turi nuolatinį poreikį išoriniams energijos šaltiniams. O kaip tai vyksta – tolimesniuose įrašuose.  

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 112,113
P.S. Su praeitu įrašu pasiekiau 50 000 peržiūrų ribą. Ačiū visiems skaitantiems :)


P.P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą