Mokslo naujienos: genų terapija stabdo retą smegenų ligą

http://www.sciencemag.org/news/2016/05/gene-therapy-halts-rare-brain-disease-young-boys

Genų terapija pateisina savo lūkesčius gydant retą, mirtiną, jaunus berniukus puolančią smegenų ligą. Iš 17 berniukų, turinčių adrenoleukodistrofiją (ALD), 16 yra palyginus sveiki po to, kai sukonstruotas virusas pateikė jų ląstelėms geną, gaminantį smegenims trūkstamą baltymą. Šie rezultatai žingsniu priartino ALD terapiją prie klinikinių tyrimų.

Maždaug 1 iš 21000 berniukų gimsta turėdami ALD, kuri sukeliama geno trūkumo X chromosomoje. Dėl šio geno trūkumo ląstelės negamina baltymo, reikalingo tam tikrų riebalų apdorojimui. Moterys turi atsarginę X chromosomos kopiją, todėl liga jų neužklumpa (vyrai turi tik 1 X chromosomą, tad jei joje trūksta geno, pasireiškia liga. Moterų atveju, jei vienoje iš chromosomų nėra geno, dažniausiai kita chromosoma tą geną turės ir liga nepasireikš. Kad abi chromosomos neturėtų geno, atvejai itin reti). Be šio baltymo riebalai kaupiasi smegenyse ir galiausiai sunaikina mielino dangalą, saugantį nervus smegenyse. Celebrinėje ALD formoje, kuri prasideda vaikystėje, pacientai greitai netenka regėjimo ir nebegali judėti. Gyvenimo trukmė iki 12 metų.  

http://biomokslai.blogspot.lt/2010/02/paveldimumas-ir-kintamumas.html

Vienintelis šiuo metu taikomas ALD gydymas yra kaulų čiulpų transplantacija – baltieji kraujo kūneliai iš kaulų čiulpų keliauja į smegenis ir įjungia glijos ląsteles, kad gamintų normalų ALD baltymą. Bet tokia transplantacija turi daug rizikų: imuninės sistemos reakcija, ne visada pavyksta rasti tinkamą donorą. Kaip alternatyva, XXI-ojo amžiaus pirmo dešimtmečio pabaigoje prancūzų mokslininkai gydė dviejų berniukų kaulų ląsteles, į jų organizmą įnešant modifikuotus virusus su ALD genu. Jų rezultatai publikuoti 2009 metais kaip ligos gydymo progresas.

https://www.pinterest.com/pin/563231497127530883/
Kaulų čiulpų transplantacija

Dabar mokslininkai testavo panašią terapiją. Septyniolikai 4-13 metų berniukų, sergančių ALD, buvo išimtos kraujo ląstelės. Šios ląstelės gydytos su modifikuotu ŽIV virusu, nešančiu ALD baltymo geną. Tada kraujo ląstelės grąžintos į berniukų organizmą. Per 6 mėnesius, šešiolikos berniukų būklė stabilizavosi. Po 2 metų darytose smegenų nuotraukose matoma, kad dauguma neturėjo jokių ženklų, kad mielino dangalas toliau irtų ar gydymas būtų sukėlęs uždegimą. 16 iš 17 nepasireiškė jokie neurologiniai sutrikimai, kaip regos netekimas ar sunkumai vaikštant.

http://www.dnavec.co.jp/en/terms/terms.html

Nei vienam iš pacientų genas neįsiterpė į netinkamą vietą ir neskatino nekontroliuojamo ląstelių augimo – tai yra problema, dėl kurios atsiranda leukemija ir ji pasireikšdavo ankstesniuose genų terapijos tyrimuose.

Berniukai nėra pasveikę iki galo. Genų terapija ALD nepanaikina ir liga gali po kelių mėnesių progresuoti. Būtent teik laiko reikia, kad modifikuotos ląstelės taptų glijos ląstelėmis ir gamintų ALD baltymą. Tačiau pacientai toliau gyvena normalų gyvenimą. Pacientai bus stebimi dar 2 metus ir jei viskas seksis gerai, bus teikiami prašymai atlikti tolimesnius klinikinius tyrimus.

http://library.med.utah.edu/WebPath/HISTHTML/NEURANAT/CNS265A.html
Normalios smegenys

http://folkensald.blogspot.lt/
ALD ligos pažeistos smegenys. Matoma mažiau tamsių sričių ir daugiau šviesių 

Paaiškinimas.

Virusai genų terapijoje yra naudojami kaip vektoriai, kurie perneša genus, dėl savo sugebėjimo įterpti geną į kito organizmo genomą. Dažniausiai ligos sukelti jie negali, kadangi jie konstruojami taip, kad neturėtų neigiamo poveikio. Tačiau, retais atvejais, jei paciento imuninė sistema jautriai sureaguoja į viruso vektorių, jie ligas sukelti gali. Taip pat, jie gali įterpti geną į netinkamą vietą. Tada, jau kaip rašyta straipsnyje, atsiranda vėžio rizika. Genų terapija atsirado prieš beveik 30 metų, tačiau dėl įvairių rizikų, iki šiol taikoma retai. Dauguma gydymų iki šiol yra klinikinių tyrimų stadijoje (netaikoma plačiai).

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2016/05/gene-therapy-halts-rare-brain-disease-young-boys
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą