Žiuželis ir blakstienėlės

http://www.detectingdesign.com/flagellum.html

Kaip jau minėjau, baigėme su prokariotams būdingomis ląstelės dalimis. Tęsiame su eukariotinėms ląstelėms būdingomis dalimis. Pradėsime nuo išorinių darinių – žiuželių ir blakstienėlių.

Jau buvau rašius apie prokariotų žiuželius, ašines gijas, fimbijas bei piles. Eukariotų žiuželiai ir blakstienėlės iš esmės atlieka panašias funkcijas kaip ir prokariotų išorinės struktūros (pagrindinė jų – judėjimo), tik yra paprastesnės struktūros.

Žiuželiai ir blakstienėlės galėtų būti apibūdinami kaip ląstelių iškišos, kadangi tai yra išsikišusi citoplazma, apgaubta plazmine membrana. Tiek blakstienėlės, tiek žiuželiai yra prikabinti prie ląstelės plazminės membranos bazaliniu kūneliu. Jas sudaro 9 poros mikrovamzdelių, išsidėsčiusių ratu. Rato centre yra dar 2 mikrovamzdeliai. Toks mikrovamzdelių išsidėstymas vadinamas 9+2 rinkiniu. Mikrovamzdeliai yra ilgi, tušti vamzdeliai, sudaryti iš baltymo tubulino

http://www.detectingdesign.com/flagellum.html

Jei iškišų yra keletas ir, palyginus su ląstele, yra ilgos, tai jos vadinamos žiuželiais. Jei jų yra daug ir jos yra trumpos, tai – blakstienėlės. Dumbliai euglenos judėjimui naudoja žiuželius, o įvairūs pirmuonys, pavyzdžiui Tetrahymena – blakstienėles. 

http://classes.midlandstech.edu/carterp/Courses/bio225/chap04/ss6.htm

Prokariotinių ląstelių žiuželis sukasi, tuo tarpu eukariotinės juda bangos principu. Todėl svetimkūniai gali būtų pašalinami iš plaučių, kai blakstienuotosiomis kvėpavimo sistemos ląstelėmis medžiaga keliauja iš plaučių link bronchų, trachėjos, o galiausiai iškosėjami pro burną. 

http://www.abpischools.org.uk/page/modules/celldiv_cancer/cancer3.cfm

https://en.wikipedia.org/wiki/Cilium

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 99
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą