Baltymų sintezė. Transkripcija

http://dodgora.blogspot.lt/2011/12/steps-protein-synthesis-video.html
Kaip DNR informacija yra naudojama gaminant baltymus, kurie kontroliuoja ląstelės veiklą? Transkripcijos metu, DNR genetinė informacija yra nukopijuojama, arba transkribuojama, į komplementarią RNR molekulės bazių seką. Tada ląstelė naudoja RNR molekulėje užkoduotą informacija specifinių baltymų sintezei. Šis procesas vadinamas transliacija. Taigi, šiame ir kitame įrašuose detaliau apžvelgsime šiuos du procesus.

Transkripcija

Transkripcija yra komplementarios RNR grandinės sintezė, naudojant DNR kaip šabloną. Šiame įraše koncentruosimės į transkripciją, vykstančią prokariotinėje ląstelėje. Baltymų sintezėje yra svarbios trijų rūšių RNR molekulės. Ribosominė RNR (rRNR) formuoja ribosomas, ląstelių baltymų sintezės aparatą. Transportinė RNR (tRNR) į ribosomas atneša aminorūgštis. Informacinė RNR (iRNR) perneša koduotą informaciją apie baltymą nuo DNR į ribosomas, kur vyksta baltymų sintezė.


http://philschatz.com/biology-concepts-book/contents/m45476.html
Transkripcijos metu yra sintetinama iRNR grandinė, naudojant specifinę DNR dalį kaip šabloną. Kitais žodžiais, genetinė informacija, saugoma DNR azotinių bazių sekoje, yra perrašoma, kad ta pati informacija būtų ir iRNR azotinių bazių sekoje. Kaip ir DNR replikacijoje, G (guaninas) DNR molekulėje nurodo C (citoziną) iRNR molekulėje, C nurodo G, o T (timinas) nurodo A (adeniną). Tačiau A DNR molekulėje nurodo U (uracilą) RNR molekulėje, nes RNR molekulėje vietoje T yra U (uracilas ir timinas chemine sudėtimi kiek skiriasi, tačiau poruojasi tuo pačiu būdu). Jei, pavyzdžiui, DNR bazių seka yra 3‘-ATGCAT, tai naujai susintetintoje iRNR grandinėje bus komplementari bazių seka 5‘-UACGUA.
Transkripcijos procesui reikia tiek fermento RNR polimerazės, tiek RNR nukleotidų. Transkripcija prasideda, kai RNR polimerazė prisijungia prie DNR vietos, vadinamos promotoriumi. Tik viena iš dviejų DNR grandinių tarnauja tam tikro geno RNR sintezės šablonu. Kaip ir DNR, RNR yra sintetinama ta pačia 5‘→3‘ kryptimi. RNR sintezė tęsiasi tol, kol RNR polimerazė pasiekia DNR vietą, vadinamą terminatoriumi.

Transkripcija ląstelei leidžia pagaminti trumpalaikes genų kopijas, kurios tarnauja kaip tiesioginis informacijos šaltinis baltymų sintezei. Informacinė RNR yra tarpinis laidininkas tarp nuolatinės informacijos saugojimo formos, DNR, ir proceso, kuriame ši informacija yra panaudojama, transliacijos (apie kurią kitame įraše). 


http://www.dailymotion.com/video/x30478z
Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

Informacijos šaltiniai:

  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. “Microbiology. An Introduction”. 11th edition. p.215

1 komentaras: