Angliavandenių katabolizmas

http://dailyburn.com/life/health/sugar-bad-for-you-health-effects/

Dauguma mikroorganizmų oksiduoja angliavandenius kaip pirminį energijos šaltinį. Angliavandenių katabolizmas (angliavandenių skaidymas) yra svarbus ląstelės metabolizmo etapas, kurios metu yra generuojama energija. Gliukozė yra pagrindinis mikroorganizmų naudojamas energijos šaltinis. Mikroorganizmai energijos gavimui taip pat geba skaidyti įvarius lipidus bei baltymus, bet apie tai vėliau. 

Kad iš gliukozės gautų energijos, mikroorganizmai atlieka du procesus: ląstelinį kvėpavimą arba fermentaciją. Tiek ląstelinis kvėpavimas, tiek fermentacija, dažniausiai prasideda tuo pačiu žingsniu – glikolize, tačiau tolimesnis kelias skiriasi. Prieš aptariant glikolizę, ląstelinį kvėpavimą ir fermentaciją detaliau, peržvelkime pačius procesus trumpai.

https://www.pinterest.com/pin/88031367695700444/

Ląstelinis kvėpavimas, kai yra naudojama gliukozė, susideda iš trijų pagrindinių stadijų: glikolizės, Krebso ciklo ir elektronų pernašos grandinės (sistemos).

  • Glikolizė – gliukozės oksidacija į piruvo rūgštį, susidarant ATP ir NADH.
  • Krebso ciklas – acetil-kofermento A (acetyl CoA) (iš piruvo rūgšties susidaranti molekulė) oksidacija į anglies dioksidą, susidarant ATP, NADH ir kitam redukuotam elektronų nešikliui FADH2 (redukuota flavino adenino dinukleotido forma).
  • Elektronų pernašos grandinėje (sistemoje), NADH ir FADH2yra oksiduojami. Jie elektronus perduoda oksidacijos-redukcijos reakcijų kaskadai, kurioje dalyvauja ir daugiau elektronų nešiklių. Energija, gauta šių reakcijų metu, yra panaudojama ATP gamybai. Šiame žingsnyje susidaro daugiausiai ATP molekulių.

Ląstelinis kvėpavimas – ilgas procesas, susidedantis iš daug oksidacijos-redukcijos reakcijų, todėl į jį paprasčiau būtų galima žiūrėti kaip į elektronų tėkmę nuo energija turtingos gliukozės molekulės link palyginus mažai energijos turinčių CO2 ir H2O molekulių. Prie šios tėkmės prijungus ATP gamybą, procesą būtų galima įsivaizduoti kaip elektros energijos gamybą, naudojant tekančios srovės energiją. Galima įsivaizduoti, kad glikolizės ir Krebso ciklo metu srovė teka švelniu nuolydžiu, suteikdama energijos dvejiems senoviniams vandens ratams. Tada tėkmė staigiai krenta žemyn į elektronų pernašos sistemą, suteikdama energijos moderniai elektrinei. Taigi, glikolizės ir Krebso ciklo metu susidaro mažai ATP molekulių, o elektronų pernašos grandinėje susidaro didžioji dalis ATP.

Glikolizė yra ir fermentacijos pradinė reakcija. Tačiau, kai įvyksta glikolizė, susidariusi piruvo rūgštis yra paverčiama į vieną ar daugiau skirtingų produktų, priklausomai nuo konkrečios ląstelės. Šie produktai gali būti alkoholis (etanolis) ar pieno rūgštis. Fermentacijos procese nėra Krebso ciklo ar elektronų pernašos grandinės. Dėl to fermentacijos metu susidaro mažiau ATP molekulių. 

https://inkedbiochemist.wordpress.com/page/2/

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 122
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą