Glikolizė

http://www.keywordsuggests.com/tywJUkOGFQlduY9VhBk3IYYz6TCJdKR4dZBiiqtjmT8/

Glikolizė – gliukozės oksidacija į piruvo rūgštį. Ši reakcija dažniausiai yra pirmoji angliavandenių katabolizmo stadija. Dauguma mikroorganizmų naudoja šį kelią. Taip pat šį kelią naudoja beveik visos gyvosios ląstelės.

Glikolizė kitaip vadinama Embden-Meyerhof keliu. Žodis glikolizė reiškia cukraus skaidymas. Glikolizės metu fermentai suskaido gliukozę, cukraus molekulę, turinčią šešis anglie atomus, į dvi tris anglies atomus turinčias cukraus molekules. Šios susidariusios cukraus molekulės yra oksiduojamos, atpalaiduojama energija, o jų atomai yra pertvarkomi į dvi piruvo rūgšties molekules. Glikolizės metu NAD+ yra redukuojamas į NADH ir pagaminamos dvi ATP molekulės, atlikus substratinį fosforilinimą. Glikolizei vykti nereikia deguonies, ji gali vykti tiek kai aplinkoje yra deguonies, tiek kai deguonies nėra. Šis kelias yra dešimties reakcijų eiga ir kiekvieną reakciją katalizuoja skirtingas fermentas. 

http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/191/13438.jpg

Suprastinus glikolizės procesą, būtų galima išskirti dvi stadijas – pasiruošimo (energijos įdėjimo) ir energijos atgavimo stadijos:

  1. Pradžioje, pasiruošimo stadijoje (1-4 šios schemos reakcijos), yra panaudojamos dvi ATP molekulės, kad šešis anglies atomus turinti gliukozės molekulė būtų fosforilinta, pertvarkyta ir padalinta į dvi tris anglies atomus turinčias daleles: glicerolio aldehido-3-fosfatą (GP) ir dihidroksiacetono fosfatą (DHAP). Reakcijoje 5 DHAP yra konvertuojamas į GP (galima ir atvirkštinė reakcija). DHAP konvertavimas į GP reiškia, kad šioje glikolizės stadijoje susidaro dvi GP molekulės, kurios yra perduodamos į tolimesnes reakcijas. 
  2. Energijos atgavimo stadijoje (6-10 reakcijos), dvi tris anglies atomus turinčios molekulės per kelis žingsnius yra oksiduojamos į dvi piruvo rūgšties molekules. Šių reakcijų metu, dvi NAD+ molekulės yra redukuojamos į NADH ir substratinio fosforilinimo metu susidaro keturios ATP molekulės.
Kadangi dvi ATP molekulės yra reikalingos glikolizės inicijavimui, o keturios ATP molekulės susidarė energijos atgavimo stadijoje, glikolizės rezultatas yra dvi ATP molekulės iš kiekvienos oksiduojamos gliukozės molekulės. 

https://memesuper.com/categories/view/d07f87b76824a03d9ba35af7fa0be1ea75503a6e/glycolysis-meme.html

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 122-123
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą