Mokslo naujienos: Kinija sprendžia antimikrobinio atsparumo problemą

http://www.sciencemag.org/news/2016/08/china-tackles-antimicrobial-resistance
Taip jau išėjo, kad „Mokslo naujienose“ tęsim antibakterinę temą. Šį kartą apie kinus, pagaliau susirūpinusius antimikrobiniu atsparumu.

Kinija, didžiausia pasaulyje žmonių ir gyvūnų antibiotikų vartotoja, įsipareigoja pagerinti ir atrasti naujų antimikrobinių medžiagų bei suvaldyti jų perdėtą vartojimą, dėl globalinio antimikrobinio atsparumo.

Jų tikslas iki 2020 metų sukurti naujų antimikrobinių preparatų, parduoti vaistus tik su receptais, sekti jų vartojimą ir šviesti tiek medicinos atstovus, tiek vartotojus, apie tinkamą vaistų vartojimą.

http://www.bbc.com/news/health-34857015

Antimikrobinis atsparumas gali kasmet sukelti 1 milijoną mirčių Kinijoje ir tai šaliai kainuotų 20 trilijonų dolerių. Šiuo metu antibiotikai Kinijoje yra laisvai prieinami ir parduodami be receptų. Šalies suvartojamų antimikrobinių preparatų sudaro net pusę visame pasaulyje suvartojamų preparatų.

https://cddep.org/sites/default/files/swa_2015_final.pdf

„Antimikrobinis atsparumas yra žmonių sukelta problema, atsiradusi dėl netinkamo antibiotikų naudojimo sveikatos priežiūroje ir gyvulininkystėje“, teigia Berhard Schwartländer, pasaulinės sveikatos organizacijos (WHO) atstovas Kinijoje. „Todėl šis nacionalinis veiksmų planas yra labai reikšmingas – jis išdėsto visapusišką požiūrį sprendžiant problemą.“
 
WHO taip pat nurodė kelias esmines problemas, kurios paskatino antimikrobinį atsparumą. Gydytojai ir veterinarai neturi galimybių greitai atlikti diagnostikas ir dėl to tiesiog skiriami antibiotikai, nors jie nebūtinai reikalingi ar naudingi gydant ligą. Galimybė įsigyti vaistų be receptų taip pat skatina per didelį vaistų suvartojimą. Vartotojai bei ūkininkai reikalauja greito ir paprasto priėjimo prie antimikrobinių preparatų ir naudoja juos per dažnai.

http://www.me-med.com/html5/?_id=11489&did=2466&g=11051&title=the%20resistant%20bacteria%20problem

Itin perdėtas vaistų vartojimas Kinijoje jau anksčiau buvo minimas kaip galintis sukelti katastrofiškų padarinių. 2015 metų lapkritį Pietų Kinijos Agrokultūros universiteto mokslininkas Guangzhou paskelbė aptikęs atsparumą kolistinui, kuris yra dažnai naudojamas antibiotikas minėtame regione. Laimei, šis atsparumas dar nespėjo itin išplisti, kadangi šie vaistai skiriami tik tada, kai nepadeda jokie kiti. Atsparumą suteikiantis genas paplito tarp bakterijų ten, kur kolistinas profilaktiškai skiriamas gyvuliams. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Colistin

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2016/08/china-tackles-antimicrobial-resistance
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą