Ribosoma

http://www.illumina.com/techniques/sequencing/rna-sequencing/ribosome-profiling.html

Tiek prokariotinės, tiek eukariotinės ląstelės turi ribosomas, kurių funkcija yra baltymų sintezė ląstelėje. Tos ląstelės, kurios sintetina daug baltymų, pavyzdžiui aktyvaus augimo metu, turi ir didesnius ribosomų kiekius. Prokariotinės ląstelės turi dešimtis tūkstančių šių nedidelių struktūrų, kas suteikia citoplazmai granuliuotą išvaizdą.

http://mol-biol4masters.masters.grkraj.org/html/Protein_Synthesis5-Ribosome_as_Translation_Machine.htm

Ribosomos sudarytos iš 2 subvienetų. Kiekvienas jų sudarytas iš baltymo ir specifinės RNR molekulės, vadinamos ribosomine RNR (rRNR). Prokariotų ribosomos skiriasi nuo eukariotų baltymų kiekiu ir rRNR molekule. Jos taip pat yra mažesnės ir ne tokios sudėtingos, kaip eukariotų. Prokariotinės ribosomos dar vadinamos 70S ribosomomis, o eukariotinės – 80S ribosomomis. Raidė S žymi Svedbergo vienetą, kuris nurodo santykinį nusėdimo greitį centrifuguojant itin dideliu greičiu. Nusėdimo greitis priklauso nuo dalelės dydžio, svorio ir formos. 70S ribosomą sudaro nedidelis 30S subvienetas, turintis 1 rRNR molekulę ir didesnį 50S subvienetą, turintį 2 rRNR molekules.

http://mol-biol4masters.masters.grkraj.org/html/Protein_Synthesis5-Ribosome_as_Translation_Machine.htm

Kai kurie antibiotikai slopina baltymų sintezę. Tokie antibiotikai kaip streptomicinas ir gentamicinas jungiasi prie 30S subvieneto šitaip sutrikdydami baltymų sintezę. Kiti antibiotikai, kaip eritromicinas ir chloramfenikolis, sutrikdo baltymų sintezę jungdamiesi prie 50S subvieneto. Dėl prokariotinių ir eukariotinių ribosomų skirtumo, mikrobinės ląstelės gali būti nužudytos, o eukariotinio šeimininko ląstelės lieka nepažeistos. 

http://sarinasunbeam.deviantart.com/art/Ribosome-GIF-554636710

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 94
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą