Adenozintrifosfatas

https://igpictureeducation.com/atp-synthase-images

Adenozintrifosfatas (ATP) yra pagrindinė energijos molekulė ląstelėse ir yra nepakeičiama ląstelės gyvenime. Ji kaupia cheminę energiją, kuri atpalaiduojama tam tikrų cheminių reakcijų metu. Tai suteikia energijos ląstelėje vykstančioms reakcijoms.

ATP sudaro adenozinas, kurio sudėtyje yra adeninas ir ribozė, ir 3 fosfato grupės. Kitais žodžiais tariant, tai yra adenino nukleotidas (dar vadinamas adenozinmonofosfatu, AMP) su papildomomis 2 fosfato grupėmis.

https://meteormemory.wordpress.com/2015/12/16/production-and-use-of-atp/

ATP vadinama didžiaenerge molekule, nes ji atpalaiduoja didelį energijos kiekį, kai trečioji fosfato grupė hidrolizuojama. Tada ATP tampa adenozindifosfatu (ADP).
http://status.nature.com/

Ląstelės ATP atsarga bet kuriuo laiku yra ribota. Kai tik atsargas reikia papildyti, reakcija vyksta kita kryptimi: fosfatas prijungiamas prie ADP, panaudojant šiek tiek energijos, ir pagaminama ATP. Energija, kurios reikia fosfatui prijungti prie ADP, tiekiama įvairių ląstelėje vykstančių oksidacijos reakcijų, ypač gliukozės oksidacijos (dar žinomos kaip ląstelinis kvėpavimas). ATP gali būti saugoma visose ląstelėse iki tol, kol prireiks jos energijos. 

http://www.zazzle.co.uk/funny+biology+posters

Šis įrašas buvo paskutinis molekulių skyreliui. Kitas skyrius - ląstelės metabolizmas :)

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 48,49
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą