Man, kaip tikrai tiksliukei, istorija yra vienas nemėgstamiausių dalykų. O
jei dar dalykų dėstytojai pasako, jog atsiskaitymo metu bus klausimų iš
istorijos... „Perskaitysiu kartą. Jei ką – prikursiu“.
Tuo pačiu suprantu, jog mokantis dalyko, turi suprasti, nuo ko viskas
prasidėjo, žinoti bent pagrindinius dalykus. Trumpą mikrobiologijos mokslo
istoriją pravesiu ir aš – dėl bendro išprusimo, geresnio suvokimo kas ir
kaip, ir šiaip, dėl įdomumo.
Mikrobiologijos istoriją reikėtų pradėti nuo 1665 metų, kada anglų
mokslininkas Robert Hooke pirmą kartą
pamatė, jog gyvi organizmai yra sudaryti iš „nedidelių dėžučių“ (little boxes) arba kaip jis jas pavadino
cells (ląstelė). Tokį pavadinimą
sugalvojo, nes augalo ląstelės jam pasirodė panašios į vienuolyno celes. Hooke
atradimai davė pradžią ląstelės teorijai, kuri teigia, jog visi gyvi organizmai
yra sudaryti iš ląstelių. Tačiau Hooke mikroskopo rezoliucija nebuvo pakankamai
gera, kad galėtų pamatyti mikroorganizmus (augalų ląstelės yra didesnės, nei
mikroorganizmų), tad pirmuoju mokslininku, pamačiusiu juos, galima laikytai
olandą Anton van Leeuwenhoek,
išradusį tobulesnį miksroskopą (apie 1670-uosius ir vėliau). Pamatytus organizmus jis pavadino animalcules (iš
lotynų kalbos „mažas gyvūnas“). Jis pateikė pirmuosius pirmuonių, grybų ir
bakterijų aprašymus.
Hooke naudotas mikroskopas
http://www.sciencemuseum.org.uk/online_science/explore_our_collections/objects/index/smxg-8430
Hooke pamatytos augalo kamštinio audinio ląstelės
http://www.britannica.com/biography/Robert-Hooke
Leeuwenhoek sukurtas mikroskopas
http://www.visioneng.com/resources/history-of-the-microscope
Po Leeuwenhoek mirties, mikrobiologijos studijos praktiškai sustojo: retas žmogus turėjo mikroskopą ir apskritai nebuvo didelio susidomėjo mikroorganizmais. Tuo metu mokslininkai diskutavo klausimu,
kaip atsiranda mikroorganizmai. Jie išvedė spontaninio vystymosi (spontaneous generation) teoriją. Ji
teigė, jog mikroorganizmai atsiranda iš negyvos materijos, pavyzdžiui,
jautienos sultinio. Taip pat jie manė, jog musių lervos atsiranda iš gendančios
mėsos.
Tokios teorijos vyravo iki XIX amžiaus antros pusės, kol mokslininkas Louis Pasteur susidomėjo, kodėl vynas ir
pieno produktai ilgainiui surūgsta ir atrado, jog dėl šių dalykų galima
kaltinti bakterijas. Jis pradėjo mąstyti, jog jei bakterijos priverčia vyną
„sirgti“, galbūt jos susargdina ir žmones. Taip pat jis galutinai paneigė spontaneous generation teoriją (tą bandė
daryti ir kiti mokslininkai, tačiau jiems trūko įrodymų arba jų bandymai nebuvo
laikomi pakankamai rimtais). Tą jis padarė naudodamas kelias kolbas, su taip
vadinamu gulbės kaklu, pripildytas
steriliu (virintu) sultiniu. Šios kolbos buvo paliktos atviros, kad turėtų
sąlytį su oru. Kolbos forma leidžia patekti mikroorganizmams į kolbos kaklą,
bet jie negali patekti į sultinį. Kaip jis ir tikėjosi, kolbose esantis
sultinys netapo užterštas. Bandymas buvo atliktas ir kolbose be gulbės kaklo, bet šį kartą sultinys buvo
užterštas. Tai parodė, kad mikroorganizmai atsiranda ne iš sultinio. Jo darbai
taip pat davė pradžią suvokimui, jog mikroorganizmų gali būti ore ir jie gali
sukelti ligas. Pasteur iškėlė mikrobų ligos teoriją (germ theory of disease), kuri teigia, jog mikroorganizmai yra
infekcinių susirgimų priežastis.
Pasteur atliktas bandymas
http://i2.wp.com/newbooksinbrief.com/wp-content/uploads/2013/07/louis_pasteur_spontaneous_generation_experiment.jpg
Pasteur bandymai įrodyti teoriją buvo nesėkmingi, tačiau ją įrodė vokiečių
mokslininkas Robert Koch, kultivuodamas (mikroorganizmų auginimas)
juodligės bakterijas atskirtas nuo kitų mikroorganizmų. Jis vėliau sušvirkštė gryną kultūrą (ląstelių populiacija, kilusi iš vienos ląstelės) bakterijų pelėms ir
parodė, jog būtent šie mikroorganizmai sukelia juodligę.
Pasirodo tos
istorijos yra daugiau, nei tikėjaus, tad šiam kartui tiek. Kitą kartą –
mikrobiologijos istorijos pratęsimas.
Iki kito susitikimo :)
chekas
Informacijos šaltiniai:
- http://www.cliffsnotes.com/study-guides/biology/microbiology/introduction-to-microbiology/a-brief-history-of-microbiology
- Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 6-8
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą