The COINS 2018


Praeitą savaitę VU GMC vyko studentų organizuojama tarptautinė konferencija The COINS. Joje sudalyvavau šiek tiek mažiau, nei buvau planavusi - nepavyko salėje gyvai stebėti Nobelio premijos laureatų prezentacijų, tačiau laimei, jas buvo galima žiūrėti konferencijos facebook paskyroje (tad didelis ačiū organizatoriams).

Kurį laiką galvojau, ką gi galėčiau parašyti apie šią konferenciją... Taigi, noriu tiesiog pasidžiaugti ja ir padėkoti konferencijos organizatoriams. Jūs esat šaunuoliai, jog pritraukiat ne vieną žinomą vardą, o mes, savo jaukioje aplinkoje, galime susipažinti su jų darbais ir nuopelnais.

Be to, viena iš konferencijos savybių, kuri man patinka labiausiai - konferencijoje savo darbus ir tyrimus gali pristatyti ne tik mokslininkai, bet ir paprasti studentai, dar tik žengę pirmuosius savo karjeros žingsnius. Aš ir pati šioje konferencijoje dalyvavau dukart - 2016 ir 2017 metais su Vilnius iGEM 2016 metų komandos idėja, o kitąmet gal pavyks dalyvauti ir su savo tyrimu. Tai ne tik puiki galimybė studentams parodyti savus darbus, bet ir galbūt gauti naudingų žinių, praversiančių jiems ateityje.

Na o labiausiai įsiminusi konferencijos akimirka - special event "Arbata su Nobeliu", tiksliau, 1991 m. Fiziologijos ir Medicinos Nobelio premijos laureatu, Erwin Neher. Su mumis jis pasidalino savo mintimis apie mokslo sričių pasiskirstymą, tai yra, ar tikrai tikslinga iškart pradėti mokytis gana siauroje srityje, ar geriau pirma pasimokyti platesnę ir tik susidarius vaizdą, apie visą mokslo sritį, pasirinkti siauresnę jos kryptį. Visgi jis labiau linkęs tikėti, jog antrasis variantas yra naudingesnis. Be abejo, papasakojo ir apie tai, kaip atliko tyrimą, už kurį gavo Nobelio premiją - ląstelės jonų kanalų funkcijos. Po įvardintų nesėkmių suprantu, kad atliekant darbą reikia stebėti kiekvieną detalę, nes būtent kažkokia smulkmena, kuri iš pažiūros gali būti nereikšminga, gali tapti būtent tuo, kas trukdo gauti nuoseklius rezultatus. Po diskusijos tik dar kartą įsitikinau, kad mokslo pasiekimai be nesėkmių - neįmanomi.

Taigi, iki susitikimo kitais metais, COINS. Jau rezervuokit man laiką! :D 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą