Mokslo naujienos: aluje atrasta nauja mielių rūšis + Galapagai

http://www.sciencemag.org/news/2017/07/microbe-new-science-found-self-fermented-beer
Prieš pradedant šios dienos “Mokslo naujienų” įrašą, norėčiau trumpai aprašyti, kas įvyko praėjusį šeštadienį. Visiškai netikėtai pirmą kartą buvau pakviesta į Lietuvos blogger’ių susitikimą, vykusį Galapagų festivalio metu. Turėjau galimybę ne tik apsilankyti pačiame festivalyje, pagaliau gyvai pamatyti "Laikykitės ten", bet ir susipažinti su geriausiais Lietuvos blogger’ias: Ričardu Savukynu (kuris visus mus ir subūrė šiam susitikimui), Adu, Danguole, Dariumi, Pow, Loreta, Aivaru, Urte, Ele, Jolita ir Ryčiu. Ačiū festivalio organizatoriams už išskirtinį priėmimą bei visiems už kompaniją. Iki kitų susitikimų :) #blogapagai


Na o aš vis atrodo negaliu atsitraukti nuo alaus temos :D šį kaip aluje buvo rastas naujas mikrobas.

2014-ųjų gegužę grupė mokslininkų nuvyko į mažą alaus daryklą, esančią sename sandėlyje Sietle, Wašingtono valstijoje. Jų tikslas buvo identifikuoti naujas mielių rūšis. Ir be abejo paragauti pačio alaus :D Cody Morris, aludarys, vedžiojo mokslininkus po pastatą, įspėdamas apie didelę skylę grindyse. Tada jis grupę nusivedė prie senos vyno statinaitės, kurioje Morris brandino „laukinį alų“.

„Kai mes ją atidarėme, pamatėme, kad alus yra gyvas“ – sako Maireya Dunham, Wašingtono universiteto Sietle genetikė, kuri vadovavo šiai ekspedicijai. Statinėje buvęs skystis energingai burbuliavo. „Tai be jokios abejonės buvo aktyviai fermentuojanti maišalynė“ – sako ji.

http://www.sciencemag.org/news/2017/07/microbe-new-science-found-self-fermented-beer


Gaminant standartinius alus, gamybos proceso metu, yra pridedama vienos rūšies mielių, dažniausiai Saccharomyces genties, tačiau „laukinio alaus“ gamintojai, tokie kaip Morris, gaminant alų mikroorganizmų neprideda ir tada fermentaciją atlieka aplinkoje esantys mikrobai (pagal seną belgų tradiciją. Savaiminės fermentacijos alus yra vadinamas lambic). Kaip ir daugelis „laukinio alaus“ gamintojų, Morris prisipažįsta, kad nežino, kokie mikrobai gyvena statinėse. Ar mokslininkai gali tai sužinoti?

Mokslininkų komanda priėmė iššūkį. Dunham su kolegomis pasiėmė šiek tiek įmonės „Old Warehouse“ alaus, kadangi jei jis yra mikrobų mišinys, tai yra tinkamas pavyzdys Dunham ir kolegų kuriamai technologijai, pavadintai Hi-C sequencing (sekostaita), kuri išnarplioja mišinyje esančių mikrobų rūšių genomų sekas naudojant formaldehidą, kuris susieja tos pačios ląstelės DNR fragmentus. „Išvada yra tokia, kad jei dvi DNR dalelės kryžmiškai susieina tarpusavyje, jos turi priklausyti tai pačiai ląstelei“ – aiškina Dunham.

Naudojant Hi-C techniką komanda identifikavo mieles, priklausančias Pichia genčiai. Paaiškėjo, jog identifikuotos mielės yra dviejų rūšių hibridas – P. membranifaciens ir kitos, dar niekada neidentifikuotos,  Pichia rūšies (Tokie mielių hibridai yra paplitę aludarystėje. Neseniai atrasta, kad lagerio mielės yra dviejų Saccharomyces rūšių hibridai). Mokslininkai naująjį hibridą pavadino Pichia apotheca (graikiškai apotheca reiškia sandėlis).

Tirtame aluje taip pat identifikuotos Saccharomyces ir kitos genties mielės, Brettanomyces, kurios randamos daugumoje „laukinių alų“ ir yra parduodamos komerciškai. Be mielių mišinyje taip pat buvo Lactobacillus, Pediococcus ir Acetobacter genčių bakterijos, suteikiančios alui rūgštų skonį.
Pichia mielės 
http://www.jcm.riken.go.jp/cgi-bin/jcm/jcm_kojin?ANY=eg


Dunham komanda pabandė gaminti alų naudojant tik P. apotheca, tačiau tai nepavyko – mielės gamino per mažai alkoholio. Tai nėra neįprasta – dauguma mielių, randamų mišriose kultūrose, negeba vienos fermentuoti alaus. Tačiau atrastas hibridas gali prisidėti prie „Old Warehouse“ alaus skonio, savo publikacijoje rašo mokslininkai. Kitos Pichia genties mielės yra žinomos kaip alaus gadintojos, bet pagal Dunham, naujasis hibridas kvepia geriau.

„Ši publikacija pateikia įrodymų, kad šis metodas (Hi-C technika) tinkama spontatinės fermentacijos alui tirti“ – teigia Ronn Friedlander, vienas iš Aeronaut Brewing in Somerville, Masačiusetse, įkūrėjų, turintis bioinžinerijos mokslo laipsnį. „Kas taip pat akivaizdu, kad šis mišinys, kurį tyrė Dunham su komanda, yra labai artimas „Roeselare“ mišiniui, kurį komercinis mielių tiekėjas „Wyeast“ tiekia aludariams, kurie nori „laukinį alų“ gaminti dirbtinai. Šiame mišinyje yra belgų stiliaus ale alaus kamienų: Saccharomyces, du Brrettanomyces kamienai, Lactobacillus ir Pediococcus“ – sako Friedlander.

Galbūt „laukinio alaus“ fermentacija yra labiau nuspėjamas procesas, nei yra manoma. Ir tai reiškia, kad aludariai ir mokslininkai yra žingsneliu arčiau to, kad atskleistų spontaninės fermentacijos alchemiją.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2017/07/microbe-new-science-found-self-fermented-beer

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą