Mokslo naujienos: maliarija gali silpninti kaulus

 http://www.sciencemag.org/news/2017/06/malaria-may-weaken-skeleton

Maliarijos parazitai palieka milžiniškos žalos pėdsakus infekuoto žmogaus kūne. Šie mikroskopiniai įsibrovėliai naikina raudonuosius kraujo kūnelius, gamina žalingus chemikalus ir kartais net pažeidžia smegenis. Naujausias tyrimas su pelėmis leidžia manyti, kad šie parazitai taip pat gali silpninti kaulus. Jei jie tą patį daro ir žmogaus organizmui, tai maliariją sukeliantys parazitai gali stabdyti šia liga sergančių vaikų augimą. Bet atliktas tyrimas pateikia ir gerų žinių – medžiaga, panaši į vitaminą D, gali apsaugoti nuo maliarijos keliamų kaulų silpnėjimo.

Maliarijos parazitai, kurie yra perduodami per užkrėstų uodų įkandimus, sukelia daugiausiai žalos, kai jie „apsistoja“ raudonuosiuose kraujo kūneliuose, kurie cirkuliuoja po visą kūną. Čia jie dauginasi, naudojasi deguonį nešančiais hemoglobino baltymais ir išskiria kenksmingus bioproduktus. Nors tyrėjai ir yra aptikę parazitų kaulų čiulpuose, kur yra kraują formuojančios kamieninės ląstelės, niekas iki šiol nežinojo, ar jie gali pažeisti žmogaus skeletą.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/150670.php

Kad rastų atsakymą į šį klausimą, komanda, vadovaujama Michelle Lee (studentė) ir imunologės Cavyir Coban (Osakos universitetas, Japonija), užkrėtė peles dviem maliarijos parazitų rūšimis. Graužikų imuninės sistemos nukovė parazitus, tačiau gyvūnų skeletuose buvo matomi infekcijos padariniai. „Kaulų pažeidimus identifikavome su abejais infekcijos tipais“ – teigia Coban. Suaugusių pelių kaulų akytoji medžiaga pradėjo irti. Joje rasta daugiau tarpų, o palaikančių struktūrų buvo mažiau bei jos buvo plonesnės. Panašūs pokyčiai pastebimi žmonių, sergančių osteoporoze, kauluose. Jaunų pelių kaulai taip pat augo lėčiau nei įprasta. To rezultatas – gyvūnų šlaunikauliai buvo maždaug 10% trumpesni nei nesergančių individų.

Mokslininkai kelia hipotezę, kad parazitai gali sukelti šias problemas sutrikdydami normalų balansą tarp ląstelių osteoklastų, kurios skaido kaulą, ir ląstelių osteoblastų, kurios juos „atstato“. Mokslininkai nustatė, kad šios ląstelės nustojo atlikti savo funkcijas, kai pelės buvo infekuotos maliarija. Kai pelių imuninė sistema susidorojo su parazitais, abiejų tipų ląstelės vėl pradėjo atlikti savo funkcijas. Tačiau kaulų irimas buvo greitesnis už jų atsistatymą, kas leidžia suprasti, kad osteoklastai buvo aktyvesni.

https://www.dreamstime.com/stock-photo-osteoblast-osteoclast-image29338770

Kodėl pelių kaulai silpnėjo net kai imuninė sistema susidorojo su parazitais? Lee, Coban ir kolegos įtarė, kad to kaltininkas buvo parazitų išskirtos cheminės atliekos, tokios kaip suskaidyto hemoglobino liekanos (hemozoin). Maliarija užkrėstose pelėse šio hemozoin buvo rasta susigėrusio į kaulus, kurie nusidažė juoda spalva. Jie buvo rasti net ir praėjus dviem mėnesiams po pasveikimo. Kad būtų įvertintas hemozoin ir kitų parazitų paliktų atliekų poveikis, komanda kultivavo (augino) kaulų čiulpų ląsteles šiose medžiagose. Mišinys paskatino ląsteles išskirti uždegimą lemiančias molekules, kurios savo ruožtu skatina osteoklastų gamybą.

Šis mechanizmas pasiūlė būdą, kuriuo būtų galima blokuoti parazitų keliamą kaulų irimo efektą. Coban su kolegomis davė užkrėstoms pelėms alfakalcidolio, vitamino D darinio, kuris naudojamas gydant osteoporozę. Alfakalcidolis stabdo osteoklastų veiklą ir stimuliuoja osteoblastus. Šis vaistas apsaugojo peles nuo kaulų pažeidimų.

Pagrindinis klausimas yra, ar šis kaulus naikinantis mechanizmas atsiranda ir žmogaus organizme. Kol kas mokslininkai neturi įrodymų, kad maliarija sukelia kaulų pažeidimus žmogui. Vietovėse, kuriose maliarija yra išplitusi, vaikai tikrai auga lėčiau, tačiau mokslininkai nėra tikri ar tai susiję su maliarija, ar kitomis ligomis. Jei tolimesni tyrimai patvirtins šiuos naujus atradimus, tai kartu su vaistais nuo maliarijos vaikus gydant alfakalcidoliu ar panašiomis medžiagomis, vaikai pradės augti normaliai.

https://en.wikipedia.org/wiki/Malaria
Maliarijos sukėlėjas

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2017/06/malaria-may-weaken-skeleton

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą