Matematikos VBE


Vedama sportinio intereso ir nenublėsusios simpatijos, šiemet laikiau matematikos valstybinį egzaminą. Mokyklą baigiau prieš ketverius metus (2013 m.), todėl labiausiai galiu palyginti šiuos du egzaminus.

Pradėkime nuo pradžių. Laikydama egzaminą 12 klasėje, jam tikrai nuoširdžiai ruošiausi ir skyriau nemažai dėmesio – išsisprendžiau visą knygą pavyzdinių egzamino užduočių, temų uždavinius, kurie man buvo kaip kirvis, sprendžiausi iš kitų uždavinynų, jei kas tikrai neaišku, klausdavau mokytojo ir t.t. Tada, stojant į mano baigtą (o taip, jau galiu sakyti baigtą) specialybę, reikėjo matematikos arba chemijos egzamino. Laikiau abu, bet kadangi žinojau, kad matematiką tikrai galiu išlaikyti geriau, chemijos egzaminą laikiau tik dėl įdomumo. Ironiška, bet iš abiejų gavau tą patį balą. Tuo tarpu šiemet, kadangi pats egzaminas man nieko nelemia, jokio jaudulio nebuvo. Galima sakyti, egzaminui net nesiruošiau – išsisprendžiau kelias pavyzdines užduotis. Dabar manau, kad net ir to nereikėjo.

Kai jau stovėjau prie mokyklos durų 2013 m., be abejo buvo šioks toks jauduliukas. Geltonosios mokinio atmintinės nepaleidau iki paskutinės minutės, o su klasiokais kartojomės dalykus, kurių reikia nepainioti. Iki šiol pamenu: „sinuso išvestinė kosinusas, kosinuso išvestinė minus sinusas; sinuso integralas minus kosinusas, kosinuso integralas sinusas“. Šiemet mane tiesiog švelniai tariant užkniso laukti egzamino pradžios. Turbūt mane jau universitetas pagadino, kai į egzaminą galėdavau įplaukti paskutinėmis minutėmis. Susikviečia 8 val. ryto tam, kad prastovėčiau 35 minutes lauke, nes eksternus kviečia paskutinius ir turim laukti, kol susirenka laikantys abiturientai (kodėl negali pakviesti pirma tuos, kurie jau susirinkę, o tada laukti vėluojančių). Kol pasidėjau daiktus ir susiradau kabinetą, reikėjo jau ir sėstis į savą vietą, kadangi liko 15 min. iki egzamino pradžios. Laiko ką nors pasikartoti kaip ir nebuvo.

Pačio egzamino laikymo iš 2013 m. nelabai prisimenu. Bet ką pamenu, tai kad sėdėjau iki pačios paskutinės minutės, kone visą laiką sprendžiau užduotis ar perrašinėjau sprendimus ir atsakymus į atsakymų lapą – nebuvo laiko nors trumpam padėti rašiklį ir lapus į šoną ir šiek tiek atsikvėpti. Negaliu pasakyti, jog egzamino užduotys buvo neįmanomai sunkios, tačiau tikrai reikalaujančios matematinių žinių ir mąstymo. Šiemet egzaminas mane švelniai tariant – prajuokino. Aš suprantu, kad 2013 m. matematikos egzaminas nebuvo privalomas, o šiemet jį privalo išlaikyti visi, pretenduojantys į valstybės finansuojamas vietas, bet gal nereikėjo daryti iš egzamino parodijos? Egzaminas buvo padarytas toks, kad ne tik jį galėjo išlaikyti bet kas, bet ir bet kuris, kuris egzamino ruošimuisi skyrė bent kažkiek papildomo laiko, galėjo surinkti nemažai taškų. Buvo turbūt vos viena vienintelė užduotis, kuri reikalavo didesnių matematinių gebėjimų, o visos kitos... Tikrai ne tik tie, kurie mokėsi matematiką A lygiu ir turėjo 9-10 gaus aukštus balus iš matematikos. Egzaminas yra nulengvintas iki minimalių ribų. Egzaminą turėtų sudaryti 40% B lygio užduočių, o likusios be abejo A lygio, tačiau net nesupratau, kodėl dalis A lygio užduočių priskirtos būtent jam. Tad tikrai pusę, jei ne daugiau, egzamino sudarė B lygio užduotys. Taigi nenuostabu, pasidariusi ne vieną pertraukėlę, iš egzamino išėjau nepraėjus nei 2 valandoms. 
 
Kodėl 100% tiksliukas, kuris lietuvių kalbos egzaminą laiko irgi dėl to, kad reikia, negauna tokios galimybės lengvai ne tik išlaikyti, bet ir susirinkti aukštą balą iš lietuvių egzamino? Atrodo čia jau jokių nuolaidų nėra. Sakysit, lietuvių kalbą mokomės 12 metų, bet ar matematikos ne tiek pat laiko? Matematikos egzaminas net ne visiems eina į konkursinio balo skaičiavimą, tuo tarpu lietuvių – visiems ir kartais keli papildomai surinkti balai gali nulemti specialybę, į kurią įstosi. Tikrai pasidarė pikta, kad dėl to, jog matematikos egzaminas tapo „privalomas“, jis padarytas toks lengvas, tuo tarpu lietuvių egzamino lengvu tikrai nepavadinčiau. Jei ne kiekvienam duota mokėti matematiką, tai juo labiau ne kiekvienam duota mokėti analizuoti kūrinius ir rašyti rašinius. 
 
Taigi, grįžtam prie matematikos egzamino. Ką supratau išlaikiusi šį egzaminą? Kas tikrai nepasikeitė, tai mano žioplumas :D 2013 m. egzamine, gal dėl laiko trūkumo, gal iš skubėjimo, gal iš jaudulio palikau nemažai žioplų klaidų ir ne iki galo išspręstų užduočių. Šiemet jau žinau, kad dėl tikrai labai žioplų klaidų netekau 2 taškų. Tai bent tas žioplumas sumažėjo. Jei neras prie ko prisikabinti mano sprendimuose, tai ir liks šie -2 taškai.

Iki kito susitikimo :)

chekas

4 komentarai:

  1. Labas, jeigu ne paslaptis, galima paklausti, kam perlaikei matematikos egzaminą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir kaip pasisekė egzaminas? Dabar išgirdus, kaip visi prastai gavo, prisiminiau tavo įrašą, kad buvo labai lengvas :D kiek gavai, jei ne paslaptis?

    AtsakytiPanaikinti