http://www.metal-archives.com/bands/Redox/3540287384 |
Maistinių medžiagų molekulės, kaip ir visos molekulės, turi
energijos, kuri siejama su elektronais, sudarančius ryšius tarp atomų. Ląstelei
sunku naudoti šią energiją, kuri plinta molekulės viduje. Tačiau, įvairios
katabolinių kelių reakcijos sukoncentruoja energiją ATP gamybai, o ši molekulė
yra universali energijos pernešėja ląstelės viduje.
Prieš aptariant katabolinius ląstelės metabolizmo kelius, reikia žinoti 2 pagrindinius energijos gamybos aspektus: oksidacijos-redukcijos sąvoka ir ATP gamyba.
Prieš aptariant katabolinius ląstelės metabolizmo kelius, reikia žinoti 2 pagrindinius energijos gamybos aspektus: oksidacijos-redukcijos sąvoka ir ATP gamyba.
http://classes.midlandstech.edu/carterp/courses/bio225/chap05/lecture3.htm
Oksidacijos ir redukcijos reakcijos visada vyksta kartu – kiekvieną kartą, kai viena molekulė yra oksiduojama, kita tuo pačiu metu yra redukuojama. Šių reakcijų pora vadinama oksidacija-redukcija arba redox reakcija.
Daugumoje ląstelės oksidacijos reakcijų, elektronai ir protonai (vandenilio jonai H+) yra pašalinami tuo pačiu metu. Tai tas pats, kad vandenilio atomo netekimas, nes vandenilio atomas yra sudarytas iš 1 elektrono ir 1 protono. Kadangi dauguma biologinių oksidacijos reakcijų apima vandenilio atomo netekimą, jos taip pat vadinamos dehidrogenacijos reakcijomis.
http://www.tutorsglobe.com/homework-help/biochemistry/biological-oxidation-71965.aspx
Biologinės oksidacijos pavyzdys. Organinė molekulė yra
oksiduojama (ji praranda 2 elektronus), o NAD+ yra redukuojama. NAD+
padeda fermentams, priimdami vandenilio atomus pašalintus iš substrato
molekulių. NAD+ prisijungia 2 elektronus ir vieną protoną. Vienas
protonas (H+) lieka nepanaudotas ir tiesiog išleidžiamas į supančią
terpę. Redukuotas NADH turi daugiau energijos nei NAD+. Ši energija
gali būti panaudota ATP gamybai.
Svarbu prisiminti, kad ląstelės biologines oksidacijos-redukcijos
reakcijas naudoja, kad išgautų energijos iš maistinių medžiagų molekulių.
Ląstelės vartoja maistines medžiagas, iš kurių kai kurios ir yra energijos
šaltiniai, ir degraduoja jas iš labai redukuotų medžiagų (turinčių daug
vandenilio atomų) į labai oksiduotas daleles. Pavyzdžiui, kai ląstelė oksiduoja
gliukozę (C6H12O6) į CO2 (anglies
dioksidas) ir H2O (vanduo), energija iš gliukozės molekulės palaipsniui
pašalinama ir galiausiai surišama ATP molekulės pavidalu, kuri tarnauja kaip
energijos šaltinis reakcijoms, reikalaujančios energijos. Medžiagos, kaip
gliukozė, kurios turi daug vandenilio atomų yra labai redukuotos dalelės su
dideliu energijos potencialu. Be to, gliukozė yra vertinga maistinė medžiaga
organizmams.
https://www.pinterest.se/pin/837810336899242577/
Taigi, sužinojome apie oksidacijos-redukcijos reakcijas. Kitą kartą – ATP gamyba.
chekas
Informacijos šaltiniai:
- Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 119-120
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą