Įdomioji biologija: antibakterinis muilas

http://www.coxfamilypractice.com/wash-way-less-colds-flu/

Viename iš „Įdomiosios biologijos“ įrašų rašiau kaip veikia antibakterinės dangos, o šį kartą aptarsime kaip veikia antibakterinis muilas.

Kodėl mums apskritai reikalingas muilas? Jo mums reikia, nes molekulės yra arba hidrofilinės (vandenį mylinčios), arba hidrofobinės (vandens bijančios), o dauguma purvo ir mikrobų ląstelių yra hidrofobinės, tad jų vien tik vandeniu nenuplausime. Kai per hidrofobines molekules bėga vanduo, jis jų nesurenka, jos tiesiog vandenyje netirpsta (puikus hidrofobinės medžiagos pavyzdys – aliejus: jei į vandenį įpiltumėte šiek tiek aliejaus – jis plūduriuos kaip atskiri burbuliukai, bet kartu su vandeniu nesusimaišys).

http://www.planet-science.com/categories/under-11s/chemistry-chaos/2011/06/soap---how-does-it-get-things-clean.aspx

Muilas yra gaminamas iš riebiųjų rūgščių, išskirtų iš aliejų ar riebalų, bei bazių, tokių kaip natrio hidroksido druska (NaOH). Muile esančios molekulės turi tiek hidrofobinius (riebiųjų rūgščių grandinės), tiek hidrofilinius (druskos) galus. Tai leidžia muilo molekulėms suspenduoti (kietosios medžiagos paskirstymas mažomis dalelėmis skystyje) aliejus, purvą ir mikrobus, kurie yra nuplaunami. Muilo molekulės tampa tiltu tarp hidrofobinių dalelių ir hidrofilinio vandens.
Muilas gan gerai nuplauna visus nešvarumus ir mikrobus, tačiau jis nenužudo ant odos esančių bakterijų. Antibakteriniai muilai yra gan populiarūs, nes yra puikiai išreklamuoti kaip bakterijų žudikai. Antibakterinių muilų tikslas stabdyti bakterijų reprodukciją taip sumažinant jų kiekį, esantį ant odos. Teoriškai, mažesnis bakterijų skaičius reiškia mažesnę infekcijos ar ligos riziką. Tačiau reikia nepamiršti, kad ant mūsų odos gyvena mikroorganizmai, būtini mūsų išgyvenimui (mikroflora). Šios gerosios bakterijos taip pat paveikiamos antibakterinių medžiagų.

https://www.emaze.com/@AOOWQOQZ/Bacteria-Biology-Project

Pagrindinis skirtumas tarp įprasto ir antibakterinio muilo yra antibakterinės medžiagos triklozanas ir kartais triklokarbanas. Šios medžiagos taip pat naudojamos ir kituose gaminiuose: kosmetikoje, dantų pastoje, plastike, naudojamame žaislų ir indų gamybai. Triklozanas ir triklokarbanas yra hidrofobiniai, todėl jie prastai tirpsta vandenyje, bet gali patekti į bakterines ląsteles per jų sieneles. Kai triklozanas patenka į mikrobų vidų, jo taikinys yra fermentas (baltymas, be kurio negali vykti tam tikros reakcijos arba jos vyktų labai lėtai), svarbus bakterinių ląstelių statybai. Bakterijos be ląstelės sienelės išgyventi negali (yra išimčių), tad jos žūsta. Galite nurimti, žmonės šio fermento neturi, tad triklozanas neturi jokio neigiamo poveikio mums. Triklokarbano molekulinė struktūra yra labai panaši, tad panašiai pražudo ir bakterijas.

http://america.pink/triclosan_4521836.html

http://www.huanxinchem.com/product/101-20-2-triclocarban.html

Į įvairių dezinfekcinių skysčių sudėtį įeina alkoholiai, kurie bakterijų ląsteles dehidratuoja, išlanksto jų baltymus, o ląstelės negali funkcionuoti be baltymų, tad šios žūsta.

Ko šiuo metu yra bijoma, kad kaip ir bakterijos įgauna atsparumą antibiotikams, taip bakterijos gali įgyti atsparumą ir triklozanui. Šis atsparumas jau yra įrodytas laboratorinėmis sąlygomis, atsparumą sukuriant dirbtinai, tad anksčiau ar vėliau šis atsparumas gali atsirasti ir natūraliai. Tai yra blogai, nes kuo daugiau atsparumų turi bakterija, tuo sunkiau ją gydyti ir reikia ieškoti vis naujų vaistų. Tad kaip ir antibiotikus, taip ir kitas antibakterines priemones rekomenduojama vartoti tik tada, kada jų išties reikia, bet ne kasdieniniam vartojimui. Tiesą pasakius, daryti tyrimai rodo, kad tiek vartojant įprastą, tiek antibakterinį muilus, infekcijų tikimybės yra panašios. 

http://gospelcrusader.com/antibacterial-soaps-dont-help-could-hurt/

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=2168
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą