Mokslo naujienos: molekulė, siejanti bakterijas ir smegenis

https://www.newscientist.com/article/2095769-gut-bacteria-spotted-eating-brain-chemicals-for-the-first-time/

Žmogaus žarnyne buvo atrastos bakterijos, kurios yra priklausomos nuo vienos, žmogaus smegenims svarbios, molekulės. Šios bakterijos vartoja GABA (gama-aminobutirinė rūgštis, modifikuota aminorūgštis). Ši molekulė turi teigiamą poveikį žmogaus nervinei sistemai: padeda nerviniams impulsams pereiti ir susisiekti per neuronų sandaras (sinapses), „ramindama“ smegenų aktyvumą. Šis atradimas galėtų paaiškinti, kodėl žmogaus žarnyno mikrobioma (mikroorganizmų visuma) veikia žmogaus nuotaiką. (Turbūt pastebėjote, kad skaniai pavalgius nuotaika tik gerėja :D )

http://www.wormbook.org/chapters/www_gaba/gaba.html

Šiaurės Rytų universiteto Bostone mokslininkas Philip Strandwitz kartu su kolegomis atrado, kad šios atrastos bakterijos, pavadintos KLE1738, gali augti tik tada, kai jos aprūpinamos GABA. „Niekas neprivertė jų augti, tik GABA“, - teigia mokslininkas.

http://www.balancingbrainchemistry.co.uk/peter-smith/26/GABA-Deficient-Anxiety.html

Šis atradimas gali duoti pradžią naujam depresijos gydymui. Žemi GABA kiekiai organizme yra siejami su depresija ir nuotaikos sutrikimais.

Dar 2011 metais atliktas tyrimas parodė, kad kito tipo žarnyno bakterijos, Lactobacillus rhamnosus, gali žymiai paveikti GABA aktyvumą pelių smegenyse. Mokslininkai atrado, kad šis efektas dingsta, kai jie chirurginiu būdu pašalina klajoklinį nervą (lot. nervus vagus), kuris jungia smegenis su žarnomis. Tai duoda prielaidą, kad žarnyno bakterijos išties turi įtakos smegenims.

http://bacmap.wishartlab.com/system/images/960/medium/Lactobacillus_rhamnosus.jpg?1319706508
Lactobacillus rhamnosus

Šiuo metu Strandwitz ieško kitų žarnyno bakterijų, kurios vartoja, o gal net ir gamina GABA. Jis planuoja ištirti jų poveikį gyvūnų smegenims ir poelgiui. Šis darbas gali vesti prie naujo depresijos ar nerimo sutrikimo gydymo, ar bent tokių pacientų gyvenimo kokybės gerinimo. 

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.newscientist.com/article/2095769-gut-bacteria-spotted-eating-brain-chemicals-for-the-first-time/
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą