Daugialąsčiai gyvūnų parazitai

http://www.yourgenome.org/facts/what-are-helminths

Tai bus jau paskutinis mikroorganizmų tipo pristatymas. Nors tai ir ne visai mikroorganizmai (prisiminkime, mikroorganizmas – plika akimi nematomas, dažniausiai vienaląstis, organizmas). Nuotraukas stengiaus parinkti kuo mažiau šokiruojančias, suprasdama, kad ne visi yra tokie nejautrūs vaizdams, kaip aš pati :D

Daugialąsčiai gyvūnų parazitai yra eukariotai (ląstelės turi branduolius). Jie skirstomi į 2 dideles grupes: plokščiosios kirmėlės ir apvaliosios kirmėlės - helmintai. Helmintai kai kuriose savo gyvenimo stadijose yra mikroskopinio dydžio. Laboratoriniai šių parazitų identifikavimo tyrimai yra gan panašūs į naudojamus identifikuoti mikroorganizmus.

Plokščiosios kirmėlės. Jų kūnas yra minkštas, dažniausiai suplotas. Kai kurios gyvena laisvai, tačiau apie 80% yra parazitinės – gyvena kituose gyvuose organizmuose ir naudoja jų maistines medžiagas. Kairioji ir dešinioji jų pusės yra beveik identiškos (bilaterialinė simetrija). Plokščiosios kirmėlės neturi skeleto, kvėpavimo ir kraujotakos sistemų. Jos dažniausiai yra hermafroditinės – individai turi abiejų lyčių organus. Kadangi neretai šeimininko organizme jos gyvena po vieną, tai užtikrina jų galimybę pasidauginti ir išplisti. Palyginus su kitais bestuburiais, plokščiosios kirmėlės yra labai primityvios.

Plokščiosiomis kirmėlėmis galima apsikrėsti valgant neapdorotą ar prastai apdorotą mėsą. Taip pat svarbu, kad medžiotojai patikrintų savo sumedžiotus gyvūnus.

Plokščiosios kirmėlės skirstomos į 4 klases: Trematoda (trematodai), Cestoda (kaspinuočiai), Turbellaria (planarijos) ir Monogenea. Visos klasės, išskyrus planarijas, yra parazituojančios. Planarijos geba gyventi laisvai.

http://www.cram.com/flashcards/biology-2-lab-practical-2-1734072
                 Trematoda

https://quizlet.com/39411433/cestoda-platyhelminth-flatworm-tapeworms-flash-cards/
Kaspinuotis

https://lookfordiagnosis.com/mesh_info.php?term=turbellaria&lang=1
Besišypsančios turbeliarijos

                                                                      http://swaggology.weebly.com/class-monogenea.html
                                                     Monogenea

Apvaliosios kirmėlės (arba nematodai) yra vieni gausiausių daugialąsčių gyvūnų Žemėje. Saujelė dirvos turės tūkstančius mikroskopinių kirmėlių, dauguma jų vabzdžių, augalų ir gyvūnų parazitai. Skirtingai, nei plokščiųjų kirmėlių, didesnė dalis nematodų yra laisvai gyvenančių (neparazitinės), mintančios bakterijomis, grybais ir kitais nematodais.

http://entnemdept.ufl.edu/lab/people/crow/pages/nematodes/

Struktūros prasme, jos yra gan paprastos. Suaugusios kirmėlės yra sudarytos iš maždaug vos 1000 kūno (somatinių) ląstelių ir šimtų ląstelių, susijusių su reprodukcija. Kaip ir plokščiųjų kirmėlių, nematodų dauginimosi sistema yra labai gerai išvystyta, kad patekusios į šeimininko organizmą, galėtų lengvai ir greitai pasidauginti, esant sąlyginai nedaug lytinių partnerių. Nematodai neturi kraujotakos ir kvėpavimo sistemų. 

Jų kiaušinėliai ir lervos gyvena dirvožemyje ir juos galime gauti, kai liečiame žemę, neplautas daržoves, vaisius, o vėliau liečiame savo burną. Kai kurios rūšys gali patekti per odą. Patekusios į gyvūnų organizmą, gyvena ir dauginasi žarnyne. 

https://www.youtube.com/watch?v=X1YiIiPUQR8

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 5-6
  • http://www.britannica.com/animal/flatworm
  • http://nematode.unl.edu/Wormgen.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą