Alaus mėgėjo bruožai

http://www.menshealth.com/health/have-a-beer

Prieš pradedant įrašą norėčiau pasakyti, kad neskatinu gėrimo. Vartokime alkoholį atsakingai.

Alus tinka bet kuriai progai, tiek kai linksma, tiek kai liūdna. Jis pigus (palyginus su kitais gėrimais baruose) ir skanus bei tinka ne tik prie keptos duonos. Na o aš esu mergina, kuri be galo mėgsta alų. Taip taip, tokių merginų yra ir nedrįskit man į akis pasakyti, kad gerti alų nemoteriška... Mano reakcija taip pat gali būti nemoteriška.

Prieš pradedant, trumpai norėčiau apibūdinti alaus gamybos procesą. Jei kam įdomu, praneškite, galėsiu aprašyti alaus gamybą išsamiau „Įdomiosios biologijos“ skyrelyje. Alaus gaminimas yra biotechnologinis procesas, kuriam pasitelkiamos Saccharomycetaceae šeimos mielės. Skirtingai alaus rūšiai gauti naudojamas skirtingos rūšies mielės. Pagrindiniai gamybos procesai:

  • Salyklinimas. Salyklo gamyba, dalinis grūdų daiginimas. Trunka apie 6-9 dienas.
  • Valymas ir salyklo smulkinimas. 
  • Salyklo sutrynimas / mentalo gamyba. Mentalas – sumalto salyklo ir vandens mišinys. 
  • Misos gamyba. Fermentacijos terpės gamyba. Ji turi fermentuojamų cukrų, aminorūgščių ir kitų maisto medžiagų. Gaunama tirpinant salyklo komponentus veikiant fermentams (endogeniniai hidrolaziniai). Misa ruošiama 5-8 valandas. 
  • Misos virinimas. Sterilinimas. 
  • Fermentacija. Mielių fermentacija nesteriliomis sąlygomis. Inokuliuotoje mielėmis misoje vyksta alkofolinė fermentacija. Susidaro etanolis, CO2 ir metabolitai, kurie lemia alaus skonį ir kvapą. Fermentacija trunka 2-7 dienas, priklausomai nuo alaus tipo. 
  • Laikymas ir brandinimas. Alus brandinamas, kol paruošiamas vartojimui. Gali trukti keletą savaičių. 
  • Pakavimas.

http://eng.baltika.ru/m/6320

O dabar prie esmės. Čia pateikti alaus mėgėjo bruožai yra apžvelgiami per mano prizmę, bet, manau, bent dalis jų tikrai būdingi visiems alaus mėgėjams (gal ir jums). Jei galite kuo papildyti – kviečiu parašyti juos komentaruose.
  1. Žinai alaus tipus. Alus tau nėra tiesiog šviesus ar tamsus, radleris ar ne. Jis yra kvietinis, nefiltruotas, tamsus, juodasis, IPA, EPA ir t.t. Taip pat žinai, kuo šios rūšys skiriasi, turi savą skonį alui, todėl mėgsti tam tikras rūšis. 
  2. Alus niekada neatsibosta. Taip, gali atsibosti konkretaus alaus skonis, tačiau pats alus apskritai – niekada. 
  3. Alų bare geri ne tik žiūrint sporto varžybas. Alų geri bet kuria proga. 
  4. Tu moki šokti su alaus bokalu rankose. Neišpilant alaus.  
  5. Renkantis alų parduotuvėje praleidi pakankamai ilgą laiko tarpą tarp lentynų. Tavęs nesuvilios nei mažesnė kaina, nei dešimtis kartų gerti brandai. Kiekvieną kartą atėjus į parduotuvę, prastovėsi tarp lentynų tol, kol peržiūrėsi visą pasiūlą, o tik tada išsirinksi tuo metu tinkamiausią variantą. 
  6. Tu nesirenki alaus pagal kainos / stiprumo santykį. Alų renkiesi, nes jis yra skanus. 
  7. Ieškai kažko naujo. Viena iš priežasčių, kodėl praleidi daug laiko parduotuvėje – ieškai neragauto alaus. Dėl alkoholio reklamos draudimo, bus sunkiau pamatyti, kas kur siūloma naujo... grrr… 
  8. Atėjęs į barą neužsisakai Grimbergen ar ekstra. Grįžtame prie praeito punkto - bare stengiesi užsisakyti tai, ko nėra kitose vietose. 
  9. Tau nerūpi neigiami komentarai apie alų. Tavęs netrikdo komentarai, jog tai vyriškas / moteriškas ar kitam nepatinkantis alus. Tu nesmerki neragauto skonio ir neatsisakai paragauti tik todėl, kad kitam šis alus atrodo nepilnavertis.
  10.  Baro gerumą vertini pagal siūlomą alaus asortimentą. Ne pagal jo interjerą, darbuotojus, kainas, vietą ar kitus aspektus. Kuo platesnis pasirinkimas – tuo geriau. Dar pridėčiau, kuo daugiau tamsaus alaus pasirinkimo, tuo geriau. Papildomas bonusas: jei siūlo alaus rūšis, kurių nesiūlo kitos vietos ir jas rasti, be abejo, sunku. 
  11. Džiaugiesi, kai kavinės ar restorano alaus pasirinkime yra kas nors daugiau nei ekstra ar baltas. Išeini su šeima ar draugais pavakarieniauti mieste ir atsivertus meniu pamatai tik kokius 2-3 alaus variantus. Ir aišku visose vietose jie yra tie patys. Tinklinės kavinės nėra tavo alaus Meka. Todėl tikrai nuoširdžiai nudžiungi, kai pasirinkimų yra daugiau. O jei dar tarp jų yra tamsaus.... 
  12. Norėtum atidaryti savo barą. Nors kartą esi pagalvojęs, koks būtų tavo atidarytas baras, kokiu alumi jame prekiautum. Ir be abejo, tavo siūlomas alus būtų geriausias, toks, koks norėtum, kad būtų baruose, kurio kitur nerasi. 
  13. Na ir paskutinis. Alumi tu mėgaujiesi. Alus yra tik priedas tavo vakarui, tik priedas bendravimui. Tu neini į barą, kad išgertum alaus, tu eini į barą, kad susitiktum su draugais ar kolegomis ir kartu su jais išgertum alaus. Tu neskubi jo gerti, mėgaujiesi jo skoniu, lygini su kitais, galvoji, kas padarytų ragaujamą alų geresniu. 

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį :)

Iki kito alaus bokalo.

chekas

P.S. Šį įrašą man padėjo rašyti nuolatinis blog'o redaktorius meškis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą