Glikolizės alternatyvos


https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-the-oxidative-and-non-oxidative-phases-of-the-pentose-phosphate-pathway

Jau aprašyta glikolizė yra dažniausias angliavandenių skaidymo pradžios etapas. Tačiau nemažai bakterijų, kartu su glikolize, naudoja ir kitus gliukozės oksidacijos kelius. Dažniausios alternatyvos glikolizei – pentozių fosfato kelias ir Entner-Doudoroff kelias. 

Pentozių fosfatų kelias.

Pentozių fosfatų kelias (dar vadinamas tiesioginiu angliavandenių skaidymu) vyksta kartu su glikolize. Šio kelio metu gliukozė yra skaidoma į penkis anglies atomus turinčias cukraus molekules – ribozės-5-fosfatus (pentozes). Gautos pentozės vėliau yra panaudojamos nukleorūgščių, gliukozės (fotosintezės metu iš CO2) ir tam tikrų aminorūgščių sintezei. Šio kelio metu susidaro tik viena ATP molekulė, tačiau šis kelias aprūpina ląstelę redukuotu kofermentu NADPH (glikolizės metus susidaro NADH). Pentozių fosafatų kelią naudoja tokios bakterijos kaip Bacillus subtilis, E. coli, Leuconostoc mesenteroides, Enterococcus faecalis ir kitos.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0079_szarka_basic_biochemistry/ch05.html 

Entner-Doudoroff (ED) kelias.

Iš kiekvienos gliukozės molekulės, ED kelio metu susidaro po vieną NADH, NADPH ir ATP molekulę, kurios vėliau yra panaudojamos ląstelės biosintezės reakcijoms. Bakterijos, kurios turi ED kelio fermentus, gali skaidyti gliukozę be glikolizės ar pentozių fosfatų kelio. ED kelias randamas kai kuriose gramneigiamose bakterijose, pavyzdžiui, Rhizobium, Pseudomonas ir Agrobacterium, bei archėjose. Šis kelias gramteigiamose bakterijose randamas rečiau. Klinikinėse laboratorijose kartais naudojami gliukozės oksidavimo ED keliu testai Pseudomonas bakterijoms atpažinti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Entner%E2%80%93Doudoroff_pathway

 https://www.boundless.com/microbiology/textbooks/boundless-microbiology-textbook/microbial-metabolism-5/

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 123, 125
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą