https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2013/10/kuenstliches-enzym-schafft-700-reaktionen-pro-sekunde.html
Fermentai sumažina cheminių
reakcijų aktyvacijos energiją. Principinė schema, kaip fermentas tai daro:
- Substrato paviršius kontaktuoja su specifine fermento sritimi – aktyviuoju centru;
- Susiformuoja laikinas tarpinis junginys, vadinamas fermento-substrato kompleksas;
- Substrato molekulė pakeičiama pertvarkant atomus tiek ją suskaidant, tiek ją sujungiant su kita substrato molekule;
- Pakeistos substrato molekules – reakcijos produktai – atpalaiduojami, nes jos nebeatitinka fermento aktyviojo centro;
- Nepakitusi fermento molekulė vėl yra pasiruošusi reaguoti su kita substrato molekule.
Šių veiksmų rezultatas – fermentas
pagreitina chemines reakcijas.
https://en.wikibooks.org/wiki/Biochemistry/Print_version
Fermentas atpažįsta tik jam
specifinį substratą (generally speaking). Pavyzdžiui, specifinis fermentas gali
hidrolizuoti peptidinę jungtį tik tarp 2 specifinių aminorūgščių. Kiti
fermentai gali hidrolizuoti krakmolą, be ne celiuliozę, nors tiek krakmolas,
tiek celiuliozė yra polisacharidai, sudaryti iš gliukozės subvienetų.
Fermentai turi šį specifiškumą, nes
aktyvųjį jo centrą būtų galima laikyti spyna, o substratą – raktu –
spynos-rakto modelis. Tačiau, aktyvusis centras ir substratas yra kintantys ir
gali pakeisti formą, kad galėtų vienas kitą geriau atitikti. Dažniausiai
substratas yra žymiai mažesnis už fermentą ir tik kelios fermento aminorūgštys
sudaro aktyvųjį centrą.
http://www.chem4kids.com/files/bio_enzymes.html
Ta pati molekulė gali būti
substratu keletui skirtingų fermentų, katalizuojančių skirtingas reakcijas,
taigi substrato molekulės likimas priklauso nuo fermento atliekamos funkcijos.
Bent 4 skirtingi fermentai gali reaguoti su gliukozės-6-fosfatu, molekule,
labai svarbia ląstelės metabolizme, ir kiekvienos reakcijos metu ji paverčiama
skirtingu produktu.
Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)
chekas
Informacijos šaltiniai:
- Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 115,116
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą