Mano studijos. Bakalauras

Šį kartą mano asmeniniame skyrelyje kai kurių itin lauktas įrašas apie mano studijas.

Nėra jokios paslapties, studijuoju mikrobiologiją ir biotechnologiją Vilniaus universitete. Šiuo metu baiginėju trečią kursą. Tai ką aprašysiu, iš dalies tinka ir kitoms VU GMF biosrities specialybėms.

Pradėsiu nuo dažniausiai užduodamų klausimų – ar įdomu? ar sunku?

Nemeluosiu, pirmas semestras man buvo toks neįdomus ir sunkus, kad rimtai galvojau apie studijų metimą, o pasižiūrėjus į pirmo semestro rezultatus gėda iki šiol... Bet nereikia stebėtis. Mokytis pradėjome nuo tokių dalykų, kaip organinė, neorganinė ir fizikinė chemija, matricų ir vektorių skaičiavimas, bereikalingas studijų įvado dalykas ir botanika (daugumai biologų, išskyrus patiems botanikams, augalų dalis yra pati neįdomiausia). Nebuvo iš esmės nei vieno dalyko, kuris mane asmeniškai trauktų (gelbėjo tik nerealiai faini organinės ir neorganinės chemijų dėstytojai :D). Prasidėjus kitiems semestrams, nebeteko gailėtis dėl studijų pasirinkimo: prasidėjo specialybiniai (ar bent artimiau su specialybe susiję) dalykai. Iškart ir pažymiai pradėjo gerėti, o studijos darėsi tik įdomesnės.

Mokytis tikrai nėra lengva ir ši specialybė tikrai nėra skirta tiems, kurie mėgsta ilsėtis, o laisvu laiku dar ir padirbėti. Tam laiko dažniausiai net nebūna :D Esame spaudžiami kaip įmanoma anksčiau pradėti eiti į laboratorijas. Tad dienos metu sėdi paskaitose, o po jų ir laisvomis dienomis (kai kuriems net ir savaitgaliais reikia) trauki į savo laboratoriją. Medžiagos kiekiai gal ir nusileidžia medicinos studentų kiekiams, bet semestro viduryje ir sesijų metu turime mokytis ne ką mažiau. Kitais žodžiais tariant, studijuojant čia, irgi turi turėti šiokį tokį pašaukimą, nes kitu atveju, tik išsikasi pats sau duobę :D

Kokių dalykų mokomės?

Norimtiems pabėgti nuo matematikos, turiu nuliūdinti – čia nuo jos nepabėgsi. Viename iš įrašų jau minėjau, kad turime 3 semestrus pačios matematikos (matricos, vektoriai, integralai, diferencialai, tikimybės, statistika) ir ketvirtame semestre turime biometriją (kitaip tariant, biostatistiką). Aišku, šie dalykai nėra pagrindiniai ir svarbiausi, bet jei labai sunkiai sekasi matematika, tai bus problemų, nes visgi išlaikyt dalykus tai reikia...

Gryną chemiją turėjome tik pirmame semestre. Antrame turėjome biochemiją. Vėlesniuose kursuose nebent tekdavo prisiminti tam tikrus cheminius dalykus, bet pačios chemijos nebesimokėm.

Pirmame kurse taip pat turėjome anglų kalbą. Mokantiems ją, sunkumų šis dalykas visiškai nesukelia. Na tiems, kurie moka anglų prasčiau, buvo kiek sunkiau. Tačiau bent jau mūsų dėstytoja buvo tikrai gera, atsižvelgdavo į kiekvieno galimybes ir visi išlaikėme egzaminą pakankamai gerai.

O visi kiti dalykai – be abejo, biologiniai. Pradžioje turėjome labiau tokius bendrus dalykus, kaip botanika, zoologija, žmogaus ir gyvūnų fiziologija, citologija, ekologija ir t.t. Vieni įdomesni ir lengvesni, kiti priešingai, bet čia jau kiekvienam skirtingai. Man pačiai itin patiko žmogaus ir gyvūnų fiziologijos paskaitos, o mažiausiai patiko botanika :/

Iš specialybinių biologinių dalykų turime molekulinę biologiją, genetiką, mikroorganizmų genetiką, be abejo, mikrobiologiją, biotechnologiją ir t.t. Sunkiausia buvo mokytis buvo molekulinę biologiją (kol kas vienintelis egzaminas, kurio neišlaikiau iš pirmo karto), tačiau iš dalies tai yra studijų programos klaida – mums šis dalykas buvo per anksti, 3-ame semestre, neišklausius jokių kitų biologinių dalykų, be botanikos ir zoologijos. Bet išgyvenom :D Lengviausia mokytis buvo mikrobiologiją. Labiausiai patiko biotechnologija, kadangi vyko probleminis mokymas – atsiskaitymo metu gavome konkrečią užduotį, teoriškai sukurti tam tikrą organizmą, pasiūlyti metodą ar t.t. Manau, kad toks mokymas ir turėtų būti, o ne tik sausos teorijos kalimas, kurią pamirši 10 minučių po koliokviumo.

Ką turime dar?
Po pirmo kurso turime lauko praktiką, kuri susideda iš 2 dalių – botanikos ir zoologijos. Mums ji vyko kiek kitaip, kadangi būtent tais metais buvo remontuojama bazė. Bet esmė ta pati – renkame tam tikrus grybus, dumblius ir augalus, gaudome vabzdžius ir stebime paukščius. Atsiskaitome ir visi gauname gerus pažymius (pirmasis mano 10-ukas universitete būtent ir buvo iš praktikos).

Taip pat dar nepaminėjau laboratorinių darbų. Šį semestrą jų neturiu visai (nors buvo numatyti enzimologijos laboratoriniai darbai), nes mes kėlėmės iš Čiurlionio gatvės į Saulėtekį, todėl mums buvo žadėta, kad prasidės laboratoriniai darbai kai baigsis kraustymasis, o vėliau buvo pasakyta, kad katedrai pritrūko pinigų mūsų laboratoriniams darbams...

Turėjom visų chemijų laboratorinius darbus. Jie buvo visai įdomūs, nors mums kaip biologams, mažai naudingi, bet bent linksma jų metu buvo :D Na biochemijos laborai jau buvo naudingi.

Taip pat turėjome botanikos ir zoologijos laboratorinius darbus. Jų metu nagrinėjome atitinkamus organizmus. Skrosti gyvūnus buvo be abejo kur kas įdomiau, nei žiūrėti augaliukus. 

Žmogaus ir gyvūnų fiziologijos laboratorinių metu patys save išsityrėme. Buvo labai įdomu ir naudinga sau pačiam. Citologijos ir augalų fiziologijos laborai – dar daugiau augaliukų tyrinėjimo...

Biotechnologijų laboratoriniai būtų buvę geri, jei mes viską būtume darę patys. Tačiau, didžiąją dalį mums darė laborantai arba tą patį darbą skirstydavo dalimis, kai galėdavai atlikti tik tam tikrą darbo dalį... Tokiais atvejais tik kyla klausimai, kodėl mūsų studijos taip brangiai kainuoja, jei net specialybinio dalyko laboratorinius darbus atlikinėjome bendrai visa grupė (ar net kursas) ir kiekvienas individualiai ne tiek ir daug galėjome padaryti.

Na o labiausiai patiko mikrobiologijos laboratoriniai darbai. Ir dėl dėstytojos, ir dėl pačių darbų. Darėme viską kiekvienas savarankiškai, auginome bakterijas, dažėme jas pačias ar jų dalis, stebėjome tai pro mikroskopą ir t.t. Po tokių laborų pradedi jaustis pagaliau esantis mikrobiologu :D

Kokie dėstytojai ir atsiskaitymai?
Dėstytojų yra visokių, kaip manau ir bet kur kitur. Vieni yra tokie, kuriuos visada prisiminsiu tik iš gerosios pusės, yra tokių, kurių tiesiog neprisiminsiu, nes buvo neutralūs, na ir aišku, blogieji... Kai kurie jau išėję, su kai kuriais dar tenka pakovot, bet kas sakė, kad gyventi lengva?

Dėl atsiskaitymų, tai kiekvienas dėstytojas susigalvoja kas kaip nori. Svarbu tik per pirmą paskaitą šiuos dalykus išsiaiškinti. Turėjome atsiskaitymų ir pusiau žodžiu, turėjome kaupiamuosius balus, tarpinius egzaminus ir t.t. Kiekvienas dėstytojas išties pasirenka kaip turi atrodyti atsiskaitymas. O sunkumai – vėlgi, pas vienus lengviau, pas kitus sunkiau. Dažniausiai po pirmojo atsiskaitymo pasimato, ko dėstytojas nori iš studentų.

Apibendrinimas
Iš tikrųjų man visai patinka, kad studijuoju šį dalyką ir nesigailiu įstojusi. Esame „pirmasis blynas“, kadangi tik mano įstojimo metais prasidėjo šios studijų krypties bakalauro studijos (iki tol buvo tik mikrobiologijos magistras) ir galiu pasakyti, jis kiek pasvilęs. Tačiau smagu girdėti, kad į kai kuriuos mūsų skundus buvo atkreiptas dėmesys ir jaunesnėms laidoms situacija tik gerėja.

Taip pat džiaugiuos, kad studijuoju vf. Nes tiesą pasakius, tokių pinigų už šį mokslą nemokėčiau. Todėl rekomenduoju visiems, jei įstosit į vnf ir po pirmo semestro nebus galimybių pereiti į vf, gerai apsvarstykit, ar tikrai norit tapti biologais (plačiąja prasme, nes vis tiek magistrą studijuot teks). Jei tikrai norite – likit studijuoti toliau, jei dvejojate – yra ir geresnių vietų, kur šiuos pinigus būtų galima išleisti.


Pasitikrinkit savo iškrypimo laipsnį :D

Jei norite sužinoti daugiau, drąsiai, galit klausti :)

Iki kito susitikimo :)

chekas

1 komentaras:

  1. Sveiki! Labai smagu buvo skaityti, man kaip absolvientui tai yra aktualu.. Labai norėčiau paklausti apie perspektyvas darbe po studijų?) Tiesiog jūsų asmeniškas požiūris?:)

    AtsakytiPanaikinti