Mikrobai: Salinibacter ruber

https://www.pinterest.com/pin/565624034440907563/?lp=true
Trumpas įrašas apie bakteriją, kuri gali išgyventi tokiame vandenyje, kur negali išgyventi kitos bakterijos.
 
Salinibacter ruber yra ekstremofilinė halofilinė bakterija, kuri pirmą kartą buvo identifikuota 2002 m. Alikantėje ir Maljorkoje. Ji yra lazdelės formos, gramneigiama bakterija, auga aerobinėmis sąlygomis ir judėjimui turi žiuželį. Aplinka, kurioje šios bakterijos buvo identifikuotos, pasižymi itin aukšta druskų koncentracija. S. ruber neauga druskų koncentracijoje, žemesnėje nei 15 %, o ideali (optimali) druskų koncentracija yra 20-30 % (vidutiniškai jūrų vandenų druskų koncentracija yra 3,5 %). S. ruber išgyvena tokią neįprastą aplinką dėl adaptacijos susidoroti su aukšta druskų koncentracija. Šios adaptacijos: baltymų sekų modifikacijos, skirtingų funkcijų baltymų komplektavimas bei horizontali genų pernaša iš kitų halofilinių bakterijų.

http://phylomedb.org/?q=node/631
Šios bakterijos yra itin įdomios dėl ekstremofilinių tendencijų, kurios labiau įprastos archėjoms, o ne bakterijoms. Įprastai bakterijos nevaidina svarbaus vaidmens mikrobinėse bendruomenėse, kurios gyvena labai druskingose aplinkose. Tačiau su S. ruber atradimu tokia nuomonė yra šiek tiek paneigiama. Nustatyta, kad S. ruber sudarė nuo 5 iki 25 % prokariotinės bendruomenės Ispanijos druskų kasyklų tvenkiniuose.

Viena iš prisitaikymo formų, kaip S. ruber gali gyventi itin druskingoje aplinkoje, yra baltymų struktūros pokyčiai. Šių bakterijų baltymuose gausu rūgštinių aminorūgščių (aspartatas, glutamatas), žemi bazinių aminorūgščių (ypač lizino) lygiai. Taip pat jų baltymuose mažai hidrofobinių aminorūgščių, bet didelis serino kiekis. Taip baltymams suteikiama pI (izoelektrinis taškas – toks pH, kai molekulės neturi elektrinio krūvio) reikšmė 5,2, kuri leidžia organizmui klestėti druskingoje aplinkoje.

Parodyta, kad S. ruber palaiko aukštą viduląstelinę kalio koncentraciją (palaiko organizmo skysčių osmotinį slėgį) ir turi tokių fermentų, kurie funkcionalūs esant aukštoms druskų koncentracijoms. Šie fermentai yra panašūs į halofilinių archėjų.

Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

Informacijos šaltiniai: 
  • https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Salinibacter_ruber

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą