Mokslo naujienos: paslaptingos ligos virusas



http://www.dailytech.com/CDC+Warning+about+Record+High+Increases+in+2016+for+Poliolike+Illness+causing+Paralysis/article37685.htm

Enterovirusas D68 – galimas paslaptingos į poliomielitą panašios ligos, paralyžavusios JAV, Kanados ir Europos vaikus, sukėlėjas. Tą skelbia Naujojo Pietų Velso universiteto (UNSW) Sidnėjuje mokslininkai. 

„2014-aisiais metais, JAV, pastebėtas paslaptingosios ligos, sukeliančios, panašų į poliomielito, paralyžių, protrūkis“ – teigia tyrimo vadovė, profesorė Rina MacIntyre. „Daugiau nei 120 vaikų vien tik JAV išsivystė būklė, žinoma kaip ūmus vangus mielitas (angl. acute flaccid myelitis AFM), tačiau nebuvo žinoma jo priežastis“. Ūmus vangus mielitas – nervų sistemą, specifiškai nugaros smegenis, paveikianti liga, kurią gali sukelti įvairios priežastys, tarp kurių ir virusinė infekcija. AFM apibūdinamas kaip staigus vienos ar abiejų kojų arba rankų silpnumas, raumenų tonuso praradimas ir susilpnėję arba prarasti refleksai. 

Tais pačiais metais pastebėtas neįprastas enteroviruso D68 (EV-D68) sukeliamų infekcijų proveržis. Šis virusas, sukeliantis slogą, kosulį, raumenų skausmus, karščiavimą ir sunkumą kvėpuojant, yra žinomas nuo XX a. septintojo dešimtmečio. 2014-aisiais apie 2280 žmonių, dauguma jų vaikai, JAV, Kanadoje ir Europoje užsikrėtė šiuo virusu, o jiems pasireiškę simptomai buvo sunkesni, nei įprasta. Tuose pačiuose regionuose, taip pat daugiausiai vaikams, pastebėtas ir paralyžių sukeliančių ligų protrūkis. Pasak tyrimo vadovės, tai leido susieti EV-D68 ir ūmų vangų mielitą, tačiau anksčiau nebuvo žinoma, kad šis virusas sukeltų paralyžių. 

Naujojo tyrimo metu, UNSW komanda analizavo ūmaus vangaus mielito mokslinę literatūrą. Jie taikė Bradford Hill kriterijus – devynių elementų, sukurtų siekiant nustatyti priežastį, rinkinys. Šie kriterijai pavadinti dviejų mokslininkų, kurie juos panaudojo diskusijose, ar rūkymas sukelia plaučių vėžį, garbei. „Mokslinis metodas, kurį Bradford ir Hill naudojo įrodant, ar rūkymas sukelia vėžį, šiuo metu yra tinkamas įrankis nusprendžiant ligų priežastis“ – sako profesorė MacIntyre. 

Bradford Hill kriterijai:  

  1. stiprumas (efekto dydis); 
  2. nuoseklumas (atkuriamumas); 
  3. specifiškumas; 
  4. laikinumas; 
  5. biologinis gradientas; 
  6. tikėtinumas; 
  7. nuoseklumas 
  8. eksperimentas (bandymai); 
  9. panašumas, giminingumas.

„Mes esame pirmieji, naudojantys šį būdą, tam, kad išanalizuotume ryšį tarp EV-D68 ir ūmaus vangaus mielito. Mūsų rezultatai rodo, kad yra labai tikėtina, jog EV-D68 sukelia paslaptingąją ligą ir vaikų paralyžių. Šis ryšys dar turi būti patvirtintas, kad būtų galima kurti visuomenės sveikatos strategijas šios infekcijos prevencijai. EV-D68 infekcijų dažnis didėja visame pasaulyje. Be to, nustatyta ir genetiškai tolima šio viruso atmaina. Kol kas nėra jokio gydymo ar vakcinų nuo į poliomielitą panašios ligos, sukeltos EV-D68, todėl yra svarbu veikti greitai ir sustabdyti jos protrūkius“ – sako profesorė MacIntyre. 

Paprasčiausia higiena, kaip rankų plovimasis muilu ir vandeniu mažiausiai 20 sekundžių, gali padėti stabdyti viruso, kaip ir bet kurio patogeno, plitimą. 

Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

P.S. Blog'as pasiekė 200 000 peržiūrų ribą!!! Ačiū visiems skaitantiems ir prisidedantiems prie blog'o populiarumo :) o tą padaryti galima pamėgus facebook puslapį, like/share bei atkreipus dėmesį į blog'o dešinėje esančias reklamas ;)

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180122091243.htm
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4589117/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą