Mikrobai. Mycobacterium tuberculosis

http://www.barnstablecountyhealth.org/disease-agents/mycobacterium-tuberculosis
Tuberkuliozė – viena iš seniausių užregistruotų žmogaus nelaimių, kuri iki šiol yra viena iš daugiausiai mirčių sukeliančių infekcijų, nepaisant pasaulinio vakcinų ir tam tikrų antibiotikų vartojimo. Per metus tuberkuliozė nusineša apie 2 milijonus žmonių gyvybių visame pasaulyje. Tuberkuliozė pažeidžia kaulus, centrinę nervų sistemą ir daugelį kitų organų sistemų, tačiau tai pirmiausia yra plaučių liga, kurią sukelia Mycobacterium tuberculosis bakterijos, esančios aerozolio lašeliuose, nusėdančiuose ant plaučių paviršiaus. Ligos progresavimas gali turėti keletą padarinių, kurie daugiausiai priklauso nuo šeimininko imuninės sistemos atsako. Šį atsaką lemia tokie vidiniai veiksniai, kaip imuninės sistemos genetika, o taip pat ir išoriniai veiksniai, pavyzdžiui, imuninės sistemos pažeidimai ir paciento mityba bei fiziologinė būklė. Be to, ligos progresavimas priklauso ir nuo pačio patogeno, nes kai kurie M. tuberculosis kamienai yra labiau virulentiški nei kiti. Nepaisant vykdomos ligos prevencijos ir gydymo, tuberkuliozės atvejų pasaulyje nemažėja, dėl ko yra svarbu kurti naujus vaistus ir vakcinas. Mokslininkai naudoja iš M. tuberculosis genomo gautą informaciją, kuri gali padėti ieškoti naujų antituberkuliozinių medžiagų. Taigi, toliau apie tuberkuliozės sukėlėją.

http://pubs.rsc.org/-/content/articlelanding/2016/mb/c6mb00457a/unauth#!divAbstract
Mycobacterium tuberculosis – nejudrios, sporų neformuojančios, lėtai augančios aerobinės lazdelės. Jų ląstelės išsidėsto šakotais filamentais. Kaip ir visų mikobakterijų, jų ląstelės sienelė yra turtinga lipidais (60% ląstelės sienelės sudėties). M. tuberculosis yra atsparios RAB-rūgščiai, gali formuoti rūgščiai atsparius kompleksus, pridėjus tam tikrų dažų, todėl jos yra acid fast bakterijos (dažosi acid fast metodu). Mikobakterijų gausiai randama dirvožemyje ir vandenyje, tačiau M. tuberculosis dažniausiai identifikuojamas kaip patogenas, sutinkamas šeimininko organizme. Kai kurie M. tuberculosis komplekso nariai savo genetinę struktūrą pritaikė taip, kad specifiškai užkrėstų tik žmones.

M. tuberculosis turi tvirtą ląstelės sienelę, kuri trukdo maistinėms medžiagoms tiek patekti į ląstelės vidų, tiek išeiti iš jos, todėl šiai bakterijai būdingas lėtas augimas. Patogeno ląstelės sienelė atrodo kaip įprasta gramteigiamų bakterijų sienelė. Ląstelės sienelę sudaro polipeptidinis sluoksnis, peptidoglikanas ir laisvieji lipidai. Be to, ląstelės sienelėje yra ir sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, mikolio rūgšties, kuri bakterijai suteikia blizgumo. M. tuberculosis membranose yra porinų, palengvinančių medžiagų transportą.

Mycobacterium tuberculosis su kitomis giminingomis bakterijomis sudaro kompleksą, kuriam priklauso šeši nariai: M. tuberculosis ir M. africanmum, kurie užkrečia žmones, M. microti, užkrečiantis peles, M. bovis, kuris užkrečia žinduolius, tarp kurių ir žmones, M. bovis BCG ir M. canettii, užkrečiantys žmones. 


http://www.thehealthsite.com/news/new-substance-may-help-combat-tuberculosis-ag1217/
Kai M. tuberculosis patenka į žmogaus ląsteles, ji sukelia užkrečiamą infekcinę ligą – tuberkuliozę (TB). Liga gali būti tiek latentinė (neiššaukianti simptomų), tiek aktyvi, priklausomai nuo žmogaus imuninės sistemos gebėjimo gintis nuo patogeno. Skaičiuojama, kad apie trečdalis žmonių populiacijos yra užsikrėtęs M. tuberculosis, dėl ko kiekvienais metais fiksuojama 8-10 milijonų naujų ligos atvejų ir apie 2-3 milijonus mirčių kasmet. Liga ypač plinta besivystančiose šalyse bei senstančiose populiacijose. Dėl silpno imuniteto, tuberkuliozė yra labai pavojinga ŽIV/AIDS pacientams.

Ir pabaigai, 9 faktai apie M. tuberculosis ir tuberkuliozę:
1. Turimi duomenys rodo, kad M. tuberculosis žmones užkrečia jau 10 000 – 15 000 metų. Bakterijų buvo rasta ankstyvuosiuose hominiduose, kilusiuose iš Rytų Afrikos.
2. Ne visiems užsikrėtusiems M. tuberculosis pasireiškia liga. Tik apie 5 % užsikrėtusiųjų išsivysto tuberkuliozė.
3. Tuberkuliozė perduodama vieno žmogaus kitam oro-lašeliniu būdu.
4. Lašeliai su M. tuberculosis ore gali išlikti keliolika valandų, priklausomai nuo aplinkos.
5. 2016 metais tuberkuliozė buvo viena iš 10 daugiausiai mirčių sukėlusių ligų, aplenkusi ŽIV ir maliariją.
6. 30 šalių, kuriose tuberkuliozė yra labiausiai paplitusi, fiksuojama apie 87% naujų tuberkuliozės atvejų. Tuberkuliozė paplitusi visame pasaulyje, bet daugiausiai ligos atvejų yra Azijoje (61%) ir Afrikoje (26%).
7. Tuberkuliozės gydymas tarp 2000 ir 2016 metų visame pasaulyje išgelbėjo 53 milijonus gyvybių. 2015 metais gydymo efektyvumas buvo 83 %.
8. Nesigydydamas vienas asmuo, sergantis aktyvia tuberkuliozės infekcija, vidutiniškai užkrečia 10-15 žmonių kiekvienais metais.
9. Beje, Lietuvoje vis dar nėra privalomo atviros tuberkuliozės gydymo. Sveikatos ministre, gal susirūpinkime tuo...



 
Apie kokį mikrobą norėtumėte sužinoti kitą kartą? Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)
 
Informacijos šaltiniai:
  • http://www.who.int/features/factfiles/tuberculosis/en/ 
  • https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Mycobacterium_tuberculosis
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164219/
  • http://www.who.int/features/factfiles/tuberculosis/10_en.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą