Dezinfektantų tipai. 3 dalis

https://plantcaretoday.com/chemical-storage-cabinet.html

Nauji metai, dvejus metus gyvuojantis blog'as įkvėpė sukurti ir jo facebook puslapį. Kol kas jis dar ką tik startavęs, tačiau greitai jame pasipils įdomūs faktai, straipsniai ir kita :) kviečiu prisijungti Mikrobiologija - kas tai?

Maisto konservantai

Cheminių konservantų į maistą yra pridedama tam, kad pristabdytų maisto gedimą. Sieros dioksidas (SO2) ilgą laiką naudojamas kaip dezinfektantas, ypač vynų gamyboje. Net Homero „Odisėjoje“, kuri buvo parašyta prieš 2800 metų, yra minimas jo naudojimas. Tarp dažniau naudojamų priedų yra natrio benzoatas, sorbo rūgštis ir kalcio propionatas. Šios medžiagos yra paprastosios organinės rūgštys ar organinių rūgščių druskos, kurias organizmas greitai metabolizuoja ir laikomos saugiomis naudoti maisto apdorojime. Sorbo rūgštis, ar jos tirpesnė druska kalio sorbatas, ir natrio benzoatas apsaugo nuo pelėsio augimo rūgštiniuose produktuose, pavyzdžiui, sūryje ir gaiviuosiuose gėrimuose. Tokie maisto produktai, kurių pH yra 5,5 arba mažesnis, yra ypač jautrūs pelėsiams. Kalcio propionatas, kuris efektyviai stabdo grybelių augimą duonoje, apsaugo nuo pelėsių augimo paviršiuje ir Bacillus genties bakterijų, kurios duoną padaro lipnią, tąsią. Šios organinės rūgštys stabdo pelėsių augimą ne veikdamos pH, bet trikdydamos pelėsių metabolizmą arba plazminės membranos vientisumą.

Natrio nitrato ir natrio nitrito yra pridedama į daugelį mėsos produktų, pavyzdžiui, kumpį, dešras ir dešreles. Aktyvusis ingredientas yra natrio nitritas, kurį tam tikros bakterijos mėsoje gali išskirti iš natrio nitrato. Šios bakterijos naudoja nitratą kaip deguonies pakaitalą anaerobinėmis sąlygomis. Nitritas turi dvi pagrindines funkcijas: išlaikyti patrauklią raudoną mėsos spalvą, reaguodamas su kraujo komponentais mėsoje, ir apsaugoti nuo botulizmo endosporų, kurių gali būti mėsoje, dygimo ir augimo. Nitritas selektyviai inhibuoja tam tikrus geležies turinčius Clostridium botulinum fermentus. Buvo susirūpinta, kad nitritų reakcija su aminorūgštimis gali suformuoti produktus, karcinogenus, žinomus kaip nitrozaminus, todėl buvo sumažintas pridedamų nitritų kiekis maiste. Tačiau, nitritai ir toliau yra naudojami botulizmo prevencijai, kadangi organizme nitrozaminų susidaro ir iš kitų šaltinių, papildoma rizika, susidariusi dėl limituoto nitratų ir nitritų naudojamo mėsoje, yra mažesnė, nei buvo manoma.

Antibiotikai

Prieš tai aptartos antimikrobinės medžiagos nėra taikomos ligoms gydyti. Tokiam tikslui yra naudojami antibiotikai. Antibiotikų naudojimas yra ribojamas, tačiau bent du jų yra naudojami maisto konservavimui. Nei vienas iš jų nėra naudojamas klinikiniams tikslams. Nizinas yra dažnai pridedamas į sūrius tam, kad stabdytų tam tikrų endosporas formuojančių gedimo bakterijų augimą. Nizinas yra bakteriocino pavyzdys, tai yra baltymas, kuris yra gaminamas vienos bakterijos, kad inhibuotų kitos bakterijos augimą. Nizino mažais kiekiais natūraliai yra daugumoje pieno produktų. Jis neturi skonio, greitai virškinamas ir nėra toksinis. Natamicinas prieš grybelius veikiantis antibiotikas, taikomas maisto pramonėje, daugiausiai sūriuose.

Aldehidai

Aldehidai yra vienos efektyviausių antimikrobinių medžiagų. Aldehidų pavyzdžiai: formaldehidas ir glutaraldehidas. Jie inaktyvina baltymus, formuodami kovalentinius ryšius su keletu organinių funkcinių baltymų grupių (-NH2, -OH, -COOH, -SH). Formaldehido dujos yra puikus dezinfektantas. Tačiau jos dažniausiai prieinamos formalino pavidalu - 37% vandeninis formaldehido dujų tirpalas. Formalinas buvo plačiai naudojamas išsaugoti biologinius preparatus ir bakterijų bei virusų inaktyvinimui vakcinose.

Glutaraldehidas yra cheminis formaldehido giminaitis, kuris yra mažiau dirginantis ir efektyvesnis, nei pastarasis. Glutaraldehidas yra naudojamas ligoninių įrankių dezinfekcijai, tačiau prieš tai jie turi būti kruopščiai nuvalyti. Kai naudojamas 2% tirpalas (Cidex), jis yra baktericidinis, tuberkulocidinis ir virucidinis po 10 min. poveikio ir sporicidinis po 3-10 valandų. Glutaraldehidas yra vienas iš nedaugelio skystų cheminių dezinfektantų, kuriuos būtų galima laikyti sterilizuojančiu. Tačiau, 30 minučių yra maksimalus leidžiamas poveikio laikas, todėl sporicidinis poveikis nepasiekiamas. Tiek glutaraldehidas, tiek formalinas yra naudojami balzamavime.

Galimas glutaraldehido pakaitalas gali būti orto-ftalaldehidas (OPA), kuris yra efektyvesnis prieš daugumą mikrobų ir yra dar mažiau dirginantis.

Peroksidai ir kitos deguonies formos


Peroksidai yra oksiduojančių agentų grupė, kuriai priklauso vandenilio peroksidas ir peracto rūgštis.

Vandenilio peroksidas yra antiseptikas, kuris randamas daugumoje namų ir ligoninių procedūriniuose kabinetuose. Jis nėra tinkamas antiseptikas atviroms žaizdoms. Vandenilio peroksidas greitai suskaidomas į vandenį ir dujinį deguonį – šią reakciją atlieka fermentas katalazė, kurio yra žmogaus ląstelėse. Tačiau, vandenilio peroksidas efektyviai dezinfekuoja ir negyvus objektus. Tokiomis sąlygomis, didelėmis koncentracijomis, jis yra netgi ir sporicidinis. Negyvuose paviršiuose aerobinių bakterijų ir fakultatyvių anaerobų nuo vandenilio peroksido poveikio apsaugantys fermentai yra nustelbiami aukštomis jo koncentracijomis. Dėl šių faktorių bei jo greito skylimo į nepavojingas medžiagas, maisto pramonė vis dažniau naudoja vandenilio peroksidą aseptiškose pakuotėse. Pakavimo medžiagos perleidžiamos karštu chemikalo tirpalu prieš surenkant pakuotes.

Pašildytas, dujinis vandenilio peroksidas gali būti naudojamas kaip oro ir paviršių sterilizatorius. Tai pritaikoma, pavyzdžiui, ligoninių palatose. Palata yra užsandarinama su viduje esančiu aparatu, kontroliuojamu iš išorės. Kai tik sandarioje patalpoje įvyksta dezinfekavimo ciklas, vandenilio peroksido garai yra katalitiškai paverčiami į vandens garus ir deguonį.

Peracto rūgštis (PAA) yra vienas iš efektyviausių prieinamų skystų cheminių sporicidų ir gali būti naudojamas kaip sterilizatorius. Jos veikimas yra panašus į vandenilio peroksido. Peracto rūgštis efektyviai sunaikina endosporas ir virusus per 30 minučių ir nužudo vegetatyvines bakterijas ir grybelius per mažiau nei 5 minutes. PAA yra plačiai naudojama kaip dezinfektantas maisto gamyboje ir medicinoje, ypač endoskopų dezinfekcijai, nes ji nepalieka jokių toksinių produktų (tik vanduo ir maži kiekiai acto rūgšties) ir yra mažai veikiama organinių medžiagų. FDA (JAV maisto ir vaistų administracija) patvirtino PAA naudojimą vaisių ir daržovių plovimui.

Be minėtų oskidacinių agentų yra ir benzoilo peroksidas, kuris yra pagrindinis ingredientas vaistuose nuo aknės. Ozonas (O3) yra stipriai reaktyvi deguonies forma, kuri yra sukuriama perleidžiant deguonį per aukštos įtampos elektros iškrovą. Būtent dėl jo jaučiamas gaivus oras po žaibų, elektros energijos kibirkšties ar aplink ultravioletinę šviesą. Ozonas dažnai, kartu su chloru, naudojamas vandens dezinfekavimui, nes jis padeda neutralizuoti skonį ir kvapą. Nors ir ozonas yra efektyvesnis žudymo agentas nei chloras, jo efektyvumą yra sunku išgauti vandenyje.



Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. “Microbiology. An Introduction”. 11th edition. p. 197-199

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą