Mikrobai: Pseudomonas aeruginosa

http://www.underwateraudio.com/blog/swimmers-ear-101/bill-pseudomonas-aeruginosa/
Apie šias bakterijas jau ne kartą esu užsiminusi blog'o įrašuose, tad šį kartą "Mikrobų" skyrelyje apie Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa (lietuviškai vadinama žaliamėlė pseudomona) – gramneigiama, lazdelės formos bakterija, pasižyminti neįtikėtinu mitybos universalumu. P. aeruginosa optimaliomis metabolizmo sąlygomis atlieka aerobinį ląstelinį kvėpavimą (naudojant deguonį), tačiau geba pereiti prie anaerobinio ląstelinio kvėpavimo, naudodama nitratą ar kitą alternatyvų elektronų akceptorių. P. aeruginosa katabolizuoja platų spektrą organinių molekulių, tarp kurių yra tokių organinių junginių, kaip benzoatas, todėl šias bakterijas galime rasti visur: dirvožemyje, vandenyje, žmogaus ir gyvūnų organizmuose, augaluose, nuotekose ir ligoninėse. Oligotrofinėse vandenų ekosistemose, kuriose yra gausu ištirpusio deguonies, bet mažai maistinių medžiagų, P. aeruginosa yra dominuojantis gyventojas. Nenuostabu, kad šis mikroorganizmas yra vienas plačiausiai paplitusių organizmų pasaulyje.



https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P-aeruginosa_fluoreszenz.jpg

Kaip atskira bakterijų rūšis P. aeruginosa devynioliktojo amžiaus pabaigoje pirmą kartą buvo aprašyta L. Pasteur (mikrobiologijos „tėvo“). Pirmąjį mokslinį šių bakterijų tyrimą „Mėlynos ir žalios tvarsčių spalvos“ 1882 m. atliko farmacininkas Carle Gessard. Šio tyrimo metu buvo nustatyta P. aeruginosa pigmentacija: šios bakterijos gamina vandenyje tirpius pigmentus, kurie ultravioleto šviesoje fluorescuoja mėlynai žalia spalva. Šis pigmentas vėliau buvo priskirtas piocianinui.

P. aeruginosa yra oportunistinis žmogaus patogenas. Šios bakterijos retai infekuoja sveikus žmones, bet dažnai kolonizuoja imunosupresinius pacientus, pavyzdžiui tokius, kurie serga cistine fibroze, vėžiu ar AIDS. P. aeruginosa yra toks stiprus patogenas, kad juo užsikrečia du trečdaliai sunkiai sergančių hospitalizuotų pacientų ir taip sukelia dar rimtesnes ligas. Taip pat, P. aeruginosa pirmauja tarp gramneigiamų oportunistinių patogenų daugumoje medicinos centrų, su 40-60% mirtingumu. Be to, šios bakterijos apsunkina 90% cistinės fibrozės mirčių atvejų. Ir galiausiai, jos visada patenka tarp top trijų dažniausių gramneigiamų patogenų ir yra siejamos su vizualiai baisiausiomis ligomis. Jos taip pat pasižymi aukštu atsparumu įvairiems chemoterapiniams agentams ir antibiotikams, kas apsunkina šio patogeno naikinimą.


P. aeruginosa į pacientų audinius patenka, pavyzdžiui, per nudegimus. Pradžioje, P. aeruginosa, naudodamasi žiuželiais, pilėmis ir išoriniu S-sluoksniu, prisitvirtina prie audinių paviršiaus. Tada jos dauginasi, susidaro kritinė infekcinė masė. Galiausiai, šios bakterijos savo virulentiškumo faktoriais pažeidžia audinius. Kadangi stiprūs P. aeruginosa egzotoksinai ir endotoksinai, kuriuos bakterijos išskiria bakteremijos metu, toliau sukelia infekciją net ir po to, kai P. aeruginosa yra sunaikinama antibiotikų, ūminės P. aeruginosa ligos dažnai būna chroninės. Nors mažai daliai pacientų, užsikrėtusių P. aeruginosa infekcijomis, išsivysto sunkus sepsis, odos pažeidimai su juodais centrais, daugumai pacientų neatsiranda akivaizdžių patologinių pakitimų, dėl šių bakterijų kolonizacijos.



Apie kokį mikrobą norėtumėte sužinoti kitą kartą? Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Pseudomonas_aeruginosa

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą