Mokslo naujienos: GMO testavimas

http://www.bbc.com/news/health-13639241
Baltimorėje, Merilando valstijoje, savanoriai vartoja GMO - genetiškai modifikuotų E. coli bakterijų, kapsules. Kompanija, vykdanti šį tyrimą – Synlogic, įsikūrusi Kembridže, Masačiusetse. Jie testuoja „sintetinę biotiką“ („synthetic biotics“), modifikuotas bakterijas, kurios atlieka specializuotą funkciją žmogaus pilve.

Kapsulėse esančios E. coli yra programuotos žmonių žarnynuose sugerti amoniaką. Tyrimo tikslas parodyti, kaip genų inžinerijos pagalba tikimasi panaudoti mikrobiomos potencialą. Mikrobioma – trilijonai mikroskopinių organizmų, gyvenančių žmogaus organizme. Sukurti vaistai yra skirti žmonėms, kenčiantiems nuo karbamido ciklo sutrikimų. Karbamido ciklas – kepenyse vykdomos biocheminės reakcijos, leidžiančios pašalinti azoto perteklių. Žmonių, kurių šis ciklas yra sutrikęs, organizmuose perteklinis azotas virsta amoniaku - pavojinga medžiaga. Šis sutrikimas yra retas, tačiau kai kuriems žmonėms būna toks rimtas, kad prireikia kepenų transplantacijos.

Šiame tyrime, kuris pradėtas birželio mėnesį, kol kas nedalyvauja sergantys žmonės. Kol kas jo tikslas yra ištirti GMO biosaugumą. Specialistai savanorius stebi iki trijų savaičių ir DNR analizei renka jų išmatas. Iš 50 tyrime dalyvaujančių savanorių, dauguma vartoja naująją GMO tabletę, bet kiti, atsitiktinai parinkti, vartoja placebo. Tyrimas atliekamas vienoje Merilando ligoninių.

Vaistas prezentuoja realų sintetinės biologijos panaudojimą. Sintetinės biologijos tikslas – modifikuoti organizmų metabolizmą taip, kad šie gamintų degalus, vaistus ir kitas chemines medžiagas. Tai nėra pirmasis kartas, kai tiriamas GMO bakterijų saugumas. Anksčiau ActoGenix kompanija Europoje tyrė genetiškai modifikuotas Lactococcus lactis, kurios buvo pakeistos taip, kad gamintų baltyminį vaistą. Marina Biotech JAV taip pat atliko biosaugumo testą, skirtą tirti genetiškai modifikuotas priešvėžines bakterijas.

Gutierrez-Ramos, Synlogic generalinis direktorius, teigia, kad jau gruodį turėtų būti žinoma, ar šios modifikuotos E. coli bakterijos yra saugios vartoti ir tikisi nuo kitų metų pradėti tyrimą su pacientais.

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.technologyreview.com/s/608950/gulp-these-volunteers-are-swallowing-e-coli-pills-to-help-medicine/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą